Leven er bij jou ook zoveel vragen in je zoektocht naar een passende Tantramassage? Dat is niet zo vreemd. Tantramassage is nou eenmaal niet zo eenduidig te omschrijven als, zeg, een afwasborstel.

In de ruim vijf jaar dat ik Tantramassages geef, heb ik al heel wat vragen langs zien komen. Veel verschillende, en veel vergelijkbare. Daarom nu de vijf meest gestelde vragen en de antwoorden die ik daarop geef. Die antwoorden geef ik vanuit onze werkwijze met Hartstrelingmassage en onze visie op Tantramassage.

1. In Tantra kan en mag toch alles ontstaan?

Dit is een van de grote Tantrische paradoxen. In Tantra mag alles er zijn. En tegelijk, als alles er mag zijn en als je daar volledig vrij in bent, hoeft er niets meer. Dan verdwijnt de behoefte aan dat er iets ontstaat. Dan is er spontaniteit. En in spontaniteit, in de grote leegte die ontstaat als behoefte verdwijnt, is er ruimte voor alles.

Omdat het veel oefening en inzet vergt om spontaniteit en echte overgave te ontwikkelen, worden in Tantra(massages) wel kaders aangehouden en mag dus niet zomaar alles. Binnen die kaders kun je ervaren, oefenen en jezelf ontwikkelen. Bij onze Hartstrelingmassages hebben we daarom een heel bewuste opbouw in de sessies. Met steeds voldoende speelruimte én voldoende kaders om optimaal te kunnen groeien.

Zo nemen we je mee, vanaf de Hartstrelingmassage Aandacht met wat meer kaders, en daarmee meer houvast, via de Overgave met al meer speelruimte, naar de Eenheid waarin veel kan ontstaan, niet helemaal alles, in steeds meer momenten van overgave en spontaniteit. Meer over overgave lees je in dit artikel.

2. Mag ik zelf ook aanraken in een Tantramassage?

In sommige Tantramassages mag je de masseur aanraken, in andere ben je puur ontvangend. Bij onze massages zit daar opbouw in. In de Hartstrelingmassage Aandacht ben je ontvangend en raak je niet zelf aan. Zo kun je ervaren hoe je bij jezelf kunt blijven en wat dat je brengt. Bij jezelf blijven is iets wat we heel belangrijk vinden, omdat in jou jouw ervaring ligt en daarmee jouw ontwikkeling en groei. Vandaaruit kun je verder groeien. In dit eerdere artikel schreven we al uitgebreid over bij jezelf blijven.

In de Hartstrelingmassage Overgave ga je het begin ervaren van de ander ontmoeten, terwijl je in contact blijft met jezelf. Er is daarin dus ruimte voor aanraking van jouw kant, wel nog steeds vanuit de rol van ontvanger. In die ontmoeting met de ander kun je veel tegenkomen in jezelf.

De volgende stap is de Hartstrelingmassage Eenheid, waarin je kunt ervaren hoe het is om helemaal jezelf te ervaren en tegelijkertijd de ander te ervaren. In deze sessie kan er, vanuit die rol van ontvanger, steeds meer een samenspel ontstaan.

3. Zijn we allebei naakt in een Tantramassage?

Dit wisselt. Sommige Tantramasseurs blijven zelf (deels) gekleed, andere zijn net als de ontvanger ontkleed. Er zijn ook Tantramassages, waarbij ook de ontvanger niet (geheel) ontkleed is. Er zijn vele manieren om een Tantramassage te geven en energie te laten stromen.

Vanuit de visie van Hartstreling ben ik in principe geheel ontkleed, net als jij als ontvanger. Dit om niets de verbinding in de weg te laten staan en elkaar in vrijheid en openheid te ontmoeten. Vind je het nog een stapje te ver om je helemaal te ontkleden, dan is de Hartstrelingmassage Aandacht een goede keus. Daarbij kun je je ondergoed aanhouden. Ik doe dat dan ook.

4. Is het erg, als ik in een Tantramassage een orgasme krijg?

Er bestaan binnen Tantra in grote lijnen twee visies op orgasme. De ene gaat uit van het beheersen van het orgasme en het intern laten circuleren van de energie. De andere visie is dat, als een orgasme in ontspanning spontaan ontstaat, zonder erop te richten, je energie gewoon door kan stromen.

Met Hartstreling sluiten we aan bij die tweede visie. We hebben veelvuldig ervaren dat je energie dan zelfs sterk kan gaan stromen. Dit vraagt dus om je niet te richten op het bewerkstelligen of tegenhouden van een orgasme. Uiteraard ondersteun ik je daarbij tijdens te massage.

5. Ik vind body-to-bodymassage heel fijn. Doe je dat ook?

Body-to-body-massage is ook heel fijn, vind ikzelf tenminste. Het is ook heel intens. Hoe groter het raakvlak, hoe intenser het voelt. En hoe meer energie er kan gaan stromen. We hebben gemerkt dat die intensiteit en hoeveelheid energie ook te veel kan zijn voor mensen. Daarom zit er in onze sessies opbouw wat betreft de intensiteit van de massage.

In de Hartstreling Aandacht masseer ik met mijn handen en armen. Door mijn armen mee te nemen in de massage is er wel al een groter raakvlak en grotere intensiteit dan met alleen de handen, maar geeft het voldoende ruimte om te wennen aan de energie. In de Hartstrelingmassage Overgave kan ik al body-to-body-technieken mee gaan nemen en worden het raakvlak en de intensiteit groter. Je lichaam is dan ook al meer gewend aan die stromende energie. In de Hartstrelingmassage Eenheid maak ik nog meer gebruik van lichaamscontact. Daar wordt het vaak ook een samenspel tussen mij en jou als ontvanger.

6. …?

Is jouw vraag nog niet beantwoord? Stel hem in een reactie hieronder en ik zal hem beantwoorden. Is je vraag nou heel persoonlijk, dan zal ik je antwoorden in een mail. De meeste vragen zijn echter heel makkelijk algemeen te maken en dat is mooi, want dan kunnen andere mensen ook iets opsteken van het antwoord.

Was je al aan het denken over een keer een Tantramassage ervaren? Maak dan gebruik van ons kennismakingsaanbod en ga voor groei.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

2 gedachten over “De top 5 veel gestelde vragen over Tantramassage”

  1. Een prima en eerlijk verhaal; zo heb ik het ook steeds ervaren. Je maakt er velen gelukkig mee volgens mij. Liefs, Jan

Reacties zijn gesloten.

gratis