Tantramassage BasisEr wordt ons ook vaak gevraagd wat nou precies een Tantra-massage is. Net als bij de vraag wat Tantra is, begin ik met uit te leggen dat er vele vormen van Tantra-massage zijn en wij ook niet alle vormen kennen. Veel vragen gaan ook over of het een soort ontspanningsmassage of erotische massage is. Ik weet dat verschillende Tantra-masseurs hier heel direct een “Nee” op antwoorden, maar voor mij is dat te zwart/wit.

Dus wat is een Tantra-massage nou wel? Het is een meditatie. En zoals wij de massages geven (vanuit tandava) is het een meditatieve dans van het ene lichaam over het andere. Klinkt mooi, hรจ? Maar ja, wat betekent dat nu in de praktijk en wat zegt dat over ontspanning en erotiek.

Eerst de vergelijkingen. Een Tantra-massage wordt door de meeste mensen als ontspannend ervaren. Ook wordt een massage door veel mensen als erotisch ervaren. In tegenstelling tot een ontspanningsmassage of een erotische massage zijn dat geen doelen. Het zou ook een erg beperkte omschrijving zijn, want een Tantra-massage kan ook emotioneel, vertederend, energetisch, verwarrend, extatisch en nog zoveel meer zijn. En ook dat zijn geen doelen.

Het is een meditatie en dat betekent aanwezig zijn in het hier en nu en het volledig in onszelf ervaren. Een meditatie is zijn in het moment. En dat is ook het geval bij een Tantra-massage. En in een meditatie is er ook geen doel. Jawel, een Tantra-massage is doelloos ๐Ÿ˜‰ En dat is ook te merken in een Tantra-massage, want zodra er een doel komt, een gerichtheid, veranderden de energie en de flow. Deze kunnen zelfs helemaal stokken. En dat is jammer, want dan raak je ook weg van wat een Trantra-massage kan bieden. En dat is zoveel meer dan alleen ontspanning en erotiek.

Het onderscheid tussen onze massages is ook een onderscheid in meditatie. De ontspanningsmassage die ik geef, is dus ook geen meditatie en gericht op ontspanning. De basismassage is een meditatieve dans van onze handen en armen over jouw lichaam, wat je meditatief ontvangt. Meditatief betekent hier niet stil of passief, maar in overgave en aandacht. Een diepe massage is een meditatieve dans van ons hele lichaam over jouw lichaam, waaruit een gezamenlijke dans van onze beide lichamen mag ontstaan. Dat is ook wat wij bedoelen met dat het meer gelijkwaardig mag worden. Er is dus ook geen verschil in niveau, zoals sommige mensen vragen, maar in soort meditatie. Ze zijn beide ook net zo waardevol, vandaar dat er ook geen verschil in prijs is. En persoonlijk vind ik ze beide ook net zo fijn om te ontvangen. En te geven ๐Ÿ™‚

Deel deze pagina op:

gratis