Misschien heb je het wel eens ervaren in of na een Tantra-workshop: jaloezie.

Je ziet je partner zich helemaal verbinden in een oefening met een andere persoon. Of je partner vertelt of laat merken dat hij of zij zich aangetrokken voelt tot een ander. Of je bent zonder partner en ziet stellen die helemaal opgaan in elkaar.

Betekent dit nu dat je beter geen Tantra kunt doen? Of is er misschien een manier om daar “Tantrisch” mee om te gaan?

Ik (Eli) kreeg laatst ook een vraag over jaloezie in de satsang en zal hier herhalen wat het antwoord was dat toen bovenkwam vanuit de stilte, aangevuld met nieuwe inzichten die later boven zijn komen borrelen.

Wat eronder zit

Onder jaloezie zit altijd een dieper “probleem”, meestal angst. De angst het niet alleen te kunnen. De angst de ander te verliezen. De angst niet genoeg te zijn voor de ander. De angst nooit te zullen krijgen wat die ander heeft.

Jaloezie is dus angst die er op een verwrongen manier uitkomt. En vanuit die jaloezie richten we het vaak op de ander, want het is die ander die de jaloezie bij ons oproept. Denken we.

Angst

De eerste stap bij jaloezie is deze accepteren als jouw jaloezie. Het is jouw reactie, jouw toedekking van je existentiële angst. Blijf bij dat gevoel van jaloezie, zonder het weg te willen drukken en zonder het vast te houden. Zodra het er mag zijn en het van jezelf is, kan het transparant worden en kun je gaan ervaren wat eronder zit.

En dan kom je bij die angst. En ook die angst mag je gaan accepteren, dus zonder de intentie om het kwijt te willen en zonder intentie het vast te willen houden. Dan kan de angst transformeren, ook al weet je niet waarin.

Illusie

Uiteindelijk zijn jaloezie en onderliggende angsten illusies. Je kunt de ander niet verliezen, want je hebt de ander niet. Je kunt niet alleen komen te staan, want je bent al alleen. Je kunt niet “genoeg” zijn voor de ander, alleen accepteren dat je genoeg bent voor jezelf. En je kunt niet krijgen wat de ander heeft, want geen moment of verlangen is hetzelfde.

Tantra?

Kan je dan beter geen Tantra gaan beoefenen, wanneer je tegen jaloezie aanloopt? Als je gehecht bent aan je jaloezie en welke controle het over je heeft, dan zou ik zeker geen Tantra doen. Wil je je jaloezie kwijt, dan kun je ook beter wegblijven bij Tantra, want dat is een illusie waar Tantra je alleen maar mee zal confronteren.

Wil je jezelf in totaliteit gaan accepteren, echt volledig jezelf zijn, inclusief mogelijke jaloezie en angst en alle andere emoties, zonder dat je je erdoor laat leiden? Dan kan Tantra het juiste pad zijn voor je.

Mensen vragen mij ook wel eens of ik nooit jaloezie ervaar als Esther de meer intieme oefeningen met een ander doet. Ja, soms ervaar ik dan jaloezie en dat is mijn jaloezie. En als ik dat er laat zijn, helemaal volledig, dan is dat bruisende energie, dan is zelfs jaloezie bliss. En nee, dat lukt mij ook niet altijd even goed, maar meestal wel en steeds meer. Ik hoop dat dit artikel je helpt om dat ook te gaan ervaren.

Ook in onze workshops kun je tegen jaloezie aanlopen. Wij zijn er dan voor je om je daarin te begeleiden.

Ken je iemand, die wel eens met jaloezie worstelt , in of buiten Tantra, en die misschien geholpen zou zijn met dit artikel? Stuur het dat door aan die persoon via de onderstaande knoppen.

Deel deze pagina op:

gratis