In hoeverre heeft Tantra met seks te maken? Hierover bestaat verwarring. Niet zo vreemd, omdat er veel onder Tantra geschaard wordt. Ook wij hebben sessies die gericht zijn op Tantra en sessies die gericht zijn op seksualiteit. Voor ons zijn die gescheiden.

Seksuele energie, opwinding, seks en Tantra

Waar het vandaan komt

Die verwarring is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Traditioneel werkt Tantra met seksuele rituelen. Deze zijn niet gericht op plezier, genot of het uitleven van lust, maar op het bereiken van eenheid met een god of godin. Dit vraagt jarenlange training en voorbereiding.

Tegelijk zien die rituelen er van de buitenkant heel seksueel uit. Dat geldt ook voor een deel van de training en voorbereiding. Wanneer je alleen die buitenkant meeneemt, dan lijkt Tantra van alles met seks te maken te hebben.

Bevrijding

Daarbij komt dat een deel van die voorbereiding te maken heeft met bevrijding. Seksuele bevrijding is daar een deel van. Het is dus niet het doel van Tantra. Toen Tantra naar het Westen kwam, is de nadruk meer daarop komen te liggen.

Later is de nadruk op bevrijding in een deel van Tantra zelfs helemaal gericht op seksuele vrijheid en seksueel plezier. Iets wat je bijna een bijwerking van traditionele Tantra zou kunnen noemen, is in die seksuele Tantra het doel geworden.

Seksuele intelligentie

Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd. Kennis over seksualiteit en het kennen en accepteren van je eigen seksualiteit bepaalt voor een belangrijk deel ons geluk. In het boek “Seksuele Intelligentie” van Conrad en Milburn komen ze er aan de hand van hun onderzoek zelfs op uit dat het voor 70% bepalend is voor hoe gelukkig we ons voelen.

Zelfs als je dat percentage met een korrel zout neemt, laat het wel het belang zien. Dat is ook wat we in ons eigen leven hebben gemerkt en om ons heen zien, zowel bij deelnemers als op andere momenten in ons leven. We onderschrijven dus wel de conclusie van Conrad en Milburn dat mensen die seksueel intelligenter zijn, gelukkiger zijn.

Onderdrukking

Waarom is seks dan zo onderdrukt en omgeven met zoveel schaamte en schuldgevoel? Omdat georganiseerde religies al lang geleden ontdekten dat je daarmee je volgelingen makkelijker in het gareel kunt houden. Een gelukkig mens kun je niet bespelen, terwijl een ongelukkig mens bereid is om rare dingen te doen om maar “verlost” te worden.

Tantra is daarom door de eeuwen heen ook regelmatig onderdrukt geweest door religies en overheden. Wie zich bevrijdt van schaamte, is niet onder controle te houden. Natuurlijk ging en gaat Tantra verder dan dat, het was daarmee wel bedreigend.

Seksuele energie en opwinding

Een andere deel van de verwarring is dat er in Tantra met seksuele energie gewerkt wordt. Hier zit inderdaad het woord seksueel in, maar daarmee is het nog niet gericht op seks. Seksuele energie is een naam voor de energie die in het bekken opgewekt wordt en soms kunnen we dat spontaan ervaren tijdens seks. Omgekeerd kun je opwinding gaan ervaren, als je je seksuele energie opwekt.

Ook al raken opwinding en seksuele energie elkaar al snel, het is niet hetzelfde. Je kunt opwinding ervaren, zonder dat je seksuele energie opwekt. En je kunt seksuele energie opwekken en laten stromen, zonder dat je opgewonden wordt.

Levensenergie

Die seksuele energie is een van de verschijningsvormen, of eigenlijk uitingsvormen, van je levensenergie. Ook wel prana of chi genoemd. Seksuele energie is de opbouw van energie in je bekken, waar inderdaad ook je seksuele organen zitten. Het laten stromen van die energie vanuit het bekken langs je centrale kanaal is kundalini. Werken met kundalini is een belangrijk deel van traditionele Tantra. Zo is het cirkeltje weer rond.

Ook bij Tantramassage gaat om het opwekken en laten stromen van die seksuele energie, die levensenergie in het bekken, en die verspreiden over je lichaam. Het verhoogt dus in het algemeen je levensenergie met allerlei positieve effecten tot gevolg.

We vinden beide belangrijk

Als je kijkt bij onze individuele sessies en persoonlijke trajecten, zie je dat sommige gericht zijn op Tantra en andere op seksualiteit. Dat is omdat we van beide het belang inzien en zien hoe het mensen helpt in hun leven. Tegelijk maken we een duidelijk onderscheid. De Sexual Healing Massage en het Seksuele Bevrijding traject zijn niet gericht op Tantra. Deze zijn beide gebaseerd op lichaamswerk en ervaringsgerichte ontwikkeling.

De nadruk is bij beide ook anders. Waar we in Tantra de opwinding zien als bijproduct van de stromende seksuele energie en er ons daarom ook niet op richten, is opwinding en het uiten daarvan juist onderdeel van de Sexual Healing Massage en Seksuele Bevrijding. Toch gaan ook deze sessie en dit traject niet om het uitleven van je lust, maar om heling en ontwikkeling die van belang is voor je hele leven.

Kiezen

Maar hoe kies je dan wat voor jou van belang is, wat het beste bij je past? Het eerste waar je naar kunt kijken, is in hoeverre er problemen spelen in je seksleven en intimiteit. Wanneer dat de nadruk heeft, is IntimiTantra het meest geschikt.

Wil je een weldadige Tantrische massage ervaren en je levensenergie vergroten, dan raden we de Energetic Flow Tantramassage aan.

Je zintuigen zijn belangrijk in Tantra en in intimiteit. Sensual Play is onze individuele sessie, waarin je met een van ons of ons samen kunt gaan ervaren wat er gebeurt, als je elkaar volledig ontmoet met al je zintuigen.

Wil je maatwerk in je ontwikkeling of ervaring binnen Tantra, dan is Tantra voor Jou het meest passend. Dit kan een losse sessie zijn of een traject van meerdere sessies, afhankelijk van wat het beste past bij wat je wil ontwikkelen of ervaren.

Wil je je seksualiteit ontwikkelen, dan hebben we daar twee opties voor. De Sexual Healing Massage is voor die boost van je seksualiteit en daarmee van je zelfverzekerdheid, openheid, intimiteit en geluksgevoel. Wil je je echt ontwikkelen op dat vlak, dan is het Seksuele Bevrijding traject de betere optie.

Bij Sensual Play, Tantra voor Jou en Seksuele Bevrijding kun je ook samen met je partner terecht.

Heb je vragen of wil je hulp bij je keuze? Bel of mail ons en we helpen je met liefde.

Deel deze pagina op:

gratis