Overgave. Veel mensen verlangen ernaar. Ik ook. Nog steeds. En ja, ik heb overgave ook al ervaren. Ik ervaar het steeds vaker. Overgave is geweldig. Ik weet wat het kan brengen. Diepe ervaringen, intens ervaren wat er werkelijk in me geraakt wordt, onder de weerstand, voorbij het verzet. Ik weet ook wat overgave in de weg staat, bij mij en misschien ook wel bij jou. Gedachten, hoofd-dingen. Mag dit wel, hoort dit wel, past dit wel erbij? Die grenzen in mijn hoofd loslaten, waarvan ik denk dat ze bij de kaders horen. Me dan overgeven aan het moment, aan wat er stroomt, wat er speelt, wat er ontstaat.

Wat is overgave niet?

Overgave is niet het maar over je heen laten komen. Dat is een verwarring die ik nog wel eens hoor. Als je iets over je heen laat komen, ben je er niet bij. Dan ben je fysiek aanwezig, maar je geest is weg. Dat doen we met dingen die we wel doen, maar die we eng vinden, waar we ons voor schamen. Dingen die we weg willen drukken, die we eigenlijk niet mee willen maken, maar waar we ook niet onderuit denken te kunnen. Over je heen laten komen is passief.

Overgave is actief

Overgave is het vol aangaan, bewust. Het vol ervaren. Er helemaal bij zijn en voelen wat het met je doet, wat je voelt in je lijf, welke emotie er wordt geraakt. Overgave is intens genot helemaal durven ervaren. En overgave is pijn durven ervaren, fysiek of emotioneel. Overgave is je durven laten raken door wat er gebeurt. Overgave is voluit ja zeggen ook al weet je niet wat er komt. En dan erbij blijven. Het aangaan. Het ervaren.

Overgave is …

Leven. Niet een beetje, maar helemaal. Met alle dingen die je zo moeilijk vindt. En alle dingen die je fantastisch vindt. Ik vind het geweldig.
Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Wat zijn jouw ervaringen met overgave? Wil je het met me delen in een reactie hieronder?
En vond je het waardevol om te lezen? Deel het met anderen. Dat waardeer ik enorm.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

8 gedachten over “Overgave is …”

 1. Hele mooie tekst. Dank je!
  Voor mij is overgave voluit JA zeggen tegen het leven…
  Dit is hoe ik het voel…

  JA…voel maar…
  Ga maar dieper…
  Het is veilig…
  Geef je over…
  Je wordt gedragen…
  Ik ben er…
  Altijd…
  Ik in jou, jij in mij…
  Samen…
  Dansend in eenheid…
  Leven…liefde…
  Er is enkel DIT…

  Liefs
  Greet

 2. Mooi geschreven Esther!!

  Overgave…voor mij met liefdevolle mensen voluit van elkaar genieten
  Me helemaal laten gaan in de liefdevolle aanrakingen en strelingen van de
  lieve vrienden om mij heen….compleet in de flow in het ritme van het hart…
  intens beleven, intens voelen en je dan zo gezien en gewaardeerd voelen is een
  cadeautje dat ik graag aanvaard…zo voel ik de ultieme overgave

 3. Vroeg me eigenlijk af of (volledige) overgave niet te naief is gesteld. De mens is in principe opportunistisch aangelegd. Homo homini lupus. Alleen een select groepje vertrouwt elkaar – totdat het vertrouwen misschien beschaamd wordt. Men ziet het heden ten dage op allerlei fronten in allerlei sociale lagen. Mensen die men dacht te vertrouwen, priesters, artsen, coaches of gezaghebbende boeddhisten, die op seksueel gebied er een potje van maken, laten de goeden onder de kwaden lijden. Overgave betekent ook kwetsbaar zijn, maar op welke plek en timing kan onschuld niet harder geraakt worden dan op zulke momenten. Zo jammer dat mensen vooral op hun best zijn, wanneer we het met zijn allen op zijn moeilijkst hebben. Waarom kunnen we niet altijd op ons best zijn, hoe we ook zijn? Wat overigens niet inhoudt dat we alles maar moeten uitleven wat we denken of willen. Zonder discipline wordt liefde een ongeleid projectiel, omdat ons opportunistische ego ons vaak laat verdwalen. Ik geloof eigenlijk niet in de ware liefde, maar vooral wel in gelijkwaardigheid. Ware liefde leeft en sterft immers in het hart van wie erin gelooft.

  • Dank je voor je filosofische reactie, Leo. Mijn mensbeeld is, geloof ik, toch beduidend positiever dan hoe het jouwe mij nu in de oren klinkt. <3
   Overgave betekent inderdaad kwetsbaar zijn, je openstellen voor wat er is en dat kan van alles zijn. En ja, dan kun je geraakt worden, door de grootste vreugde en de grootste pijn. Dat is het leven. Overgave betekent echter niet dat je je alles laat welgevallen. Wat overgave namelijk ook betekent, is bij jezelf blijven en vertrouwen op jezelf. Vertrouwen dat je in al je kwetsbaarheid, openheid en overgave kunt reageren zoals past bij jou, op dat moment.
   Slachtoffer worden van misbruik heeft mijns inziens dus ook weinig te maken met overgave. Alles met kwetsbaarheid, dat wel. Met het misbruiken van een machtspositie naar mensen in een kwetsbare situatie. Die kwetsbaarheid is geen kwetsbaarheid vanuit kracht, vertrouwen, overgave.
   En liefde, ja... liefde is voor mij de energie die door alles en iedereen heen stroomt, de drijvende en verbindende kracht van het universum die geen begin en geen einde heeft.

   Liefdevolle groet,
   Esther

 4. Ik ervaar overgave op het moment dat er geen verwachtingen aan jezelf zijn. Als je kunt zijn met wat er is. In bondagesessies wordt overgave als een heel fijn gevoel ervaren. Daarbij komen ook emoties vrij en kan je heling vinden in de pijnlijke stukken in jezelf.

  • Dank je voor je bijdrage, Roger.
   Bondage kan je juist ook helpen om in overgave te gaan, is mijn ervaring. Dat kan heel mooi en helend zijn.

   Liefdevolle groet,
   Esther

Reacties zijn gesloten.

gratis