VerbindingVerbonden zijn we al, met alles en iedereen. Soms zijn we door het jachtige leven van alledag dat gevoel van verbinding kwijt en is het fijn om daar weer even contact mee te maken. Hoe vaker we dat doen, hoe makkelijker het wordt en hoe meer vanzelf het gaat.

Eerst wat tips voor verbinding met de ander, een vriend(in), kind, ouder, levenspartner of gewoon een willekeurige (gespreks)partner voor dat ene moment. Daarna volgen tips voor verbinding met jezelf, niet te vergeten!, verbinding met je omgeving en verbinding met het universum. Ons leven speelt zich namelijk op al die lagen af en op al die lagen kunnen we de verbinding aangaan.

Oogcontact – verbinding met de ander

Door oogcontact met je (gespreks)partner maak je verbinding met de ander. Het klinkt heel simpel, en dat is het ook. Hoogstens kan het soms confronterend zijn, want in oogcontact kun je elkaar echt zien en laat je de ander dus ook jezelf echt zien.

Hartcontact – verbinding met de ander

Met ons hart kunnen we ons heel makkelijk in liefdevolle energie met de ander verbinden. Je kunt hiervoor tegenover elkaar gaan staan of zitten en ieder je hand op het hart van de ander leggen. Als je elkaar intussen aankijkt, versterkt dat jullie verbinding nog meer.

Aanwezig zijn in het gesprek – verbinding met de ander

Ben je met iemand in gesprek, of anderszins in contact, wees dan volledig aanwezig. Laat je niet afleiden door je telefoon, de tv, de vogels in de tuin of je eigen gedachtentrein. Luister met aandacht naar wat de ander zegt, maak oogcontact, laat de ander merken dat je er bent, en reageer met diezelfde aandacht.

Adem – verbinding met jezelf

Verbinding met jezelf is een verbinding die we nog wel eens vergeten, in ons jachtige leven waarin we vooral bezig zijn met ‘doen’. Soms is het fijn om gewoon even stil te staan en te ademen. Gewoon een paar minuten (of zelfs maar een paar ademhalingen lang) met aandacht je ademhaling volgen en je bent weer meer in verbinding met jezelf.

Vertraagde beweging – verbinding met jezelf

In heel vertraagd bewegen, bijvoorbeeld in sterke vertraging je theekopje oppakken en aan je mond zetten, raakt ons mentale deel, ons ‘hoofd’, de weg kwijt en gaat onze aandacht als vanzelf naar ons lichaam. Et voilà – we hebben verbinding met onszelf.

Zintuigen – verbinding met je omgeving

Waar je ook bent, buiten of binnen, in een kleine ruimte of een weids landschap, er is altijd een omgeving. Door je te verbinden met je omgeving ben je meer aanwezig in het hier en nu. Die verbinding maak je het makkelijkst door je zintuigen te gebruiken. Dus kijk, voel, luister, ruik, proef en wees aanwezig. Blijf in de waarneming, zonder na te gaan denken of te oordelen over wat je waarneemt. Adem je omgeving in en word je ervan bewust.

Groet aan het licht – verbinding met het universum

De verbinding met het universum is er altijd, maar soms is het fijn om dat weer even te voelen. Deze korte meditatieve, rituele handeling geeft mij een diep gevoel van verbinding met het universum, het al.

Ga zitten of staan voor een kaars en steek hem aan. Vouw je handen voor je hart en adem rustig en diep in. Buig je op je uitademing naar het licht van de kaars en sluit daarbij je ogen. Stel je in de leegte na de uitademing open voor het licht van het universum, gerepresenteerd door de kaars, en voel je gevuld worden met dat licht. Adem dan weer rustig in, terwijl je overeind komt en je ogen opent.

Meer verbinding in je leven

Je voelt zelf waarschijnlijk wel in welke lagen van je leven je de meeste behoefte aan verbinding hebt op dit moment. Pak gewoon die tips eruit die jou het meest aanspreken. Maar ook als je bijvoorbeeld vooral meer verbinding zoekt met anderen, probeer dan toch ook eens een van de andere tips en kijk wat die je brengt. Alles is immers met elkaar verbonden, dus groeit je verbinding op de ene laag, dan versterkt dat automatisch ook je verbinding op andere lagen. Hoe mooi is dat!

Wil je ons live ervaren en met ons en met anderen in verbinding gaan, kom dan binnenkort naar een van onze workshops of boek een heerlijke massagesessie. Voor nog meer verbinding in je leven…

Deel deze pagina op:

gratis