Meer intimiteit in je leven? 8 tipsOf je nou een relatie hebt of single bent, als mens hebben we allemaal behoefte aan intimiteit. We zijn nou eenmaal een sociaal wezen. Maar hoe geef je daar nou invulling aan in je leven?

Dat is voor de een makkelijker en vanzelfsprekender dan voor de ander. Met de tips hieronder help ik je een stuk op weg, zodat intimiteit ook voor jou de plek in je leven kan krijgen die je verlangt.

Single of koppel

Ben je single? En denk je misschien dat intimiteit makkelijker is, als je een partner hebt? Zeker op een dag als Valentijnsdag kun je dat gevoel krijgen.

En ja, het kan inderdaad makkelijker zijn met een partner. Van de andere kant kan er ook van alles meespelen, patronen, automatismen en verwachtingen, waardoor die schijnbaar vanzelfsprekende intimiteit tussen partners helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Intimiteit voor iedereen

Omdat een vervullende beleving van intimiteit voor iedereen belangrijk is, zowel voor singles als voor geliefden, heb ik twee setjes tips gemaakt. Eerst vind je die voor singles, daarna die voor stellen. Lees ze vooral allebei, want wie weet wat voor inspiratie je ook kunt halen uit de tips voor de andere groep.

4 tips voor intimiteit voor singlesIntimiteit - hart-tot-hart

1.

Zoek de intimiteit op met mensen die dichtbij je staan in je leven. Een moment van verstild oogcontact met een goede vriend of vriendin bijvoorbeeld. Of een verdiepend hart-tot-hart-gesprek met je buurvrouw. Put ook gerust uit deze 7 eenvoudige ideeën voor Tantrische intimiteit.

2.

Maak echt connectie met de mensen met wie je wat vluchtiger contact hebt. Een praatje maken met de cassiére van de buurtsuper bijvoorbeeld. Een glimlach uitwisselen met de mensen die ook op de bus staan te wachten. Even tijd maken voor wat extra contact met de receptioniste op je werk. Met aandacht en oogcontact natuurlijk. Dat verdiept een contact al zo snel.

3.

Kijk of je mensen in je omgeving anders kunt begroeten dan je gewend bent. Kus je elkaar normaal bijvoorbeeld op de wang? Kijk of je elkaar daarvoor in de plaats een omhelzing kunt geven. Elkaar echt even voelen in die ontmoeting. Of deel oprecht met elkaar hoe het met je gaat, in plaats van het verplichte nummertje “Hoe gaat het?” – “Goed, en met jou?”.

4.

Last but not least, heb je wel eens gedacht aan intimiteit in je eentje? Ook zonder iemand anders zijn er namelijk tal van mogelijkheden om invulling te geven aan je verlangen naar intimiteit. Jezelf aandachtig aanraken bijvoorbeeld of met jezelf knuffelen. Meer en uitgebreidere tips voor intimiteit zonder partner vind je in mijn eerdere artikel Intimiteit in je eentje.

4 tips voor intimiteit voor paren

1.

Intimiteit voor paren

Stop met automatismen. In momenten van begroeting of afscheid bijvoorbeeld. Geef niet automatisch een kus, omdat je het altijd doet. Geef een kus, als je dat oprecht op dat moment verlangt. Druk je gevoel van liefde naar je partner uit, zoals het op dat specifieke moment voor jou voelt. In plaats van het automatische “Ik ook van jou.”.

2.

Kijk of je verwachtingen kunt loslaten, als je een moment van intimiteit initieert. Of als je partner dat doet. Zodra je echt aanwezig kunt zijn in het moment samen, contact kunt aangaan vanuit je gevoel in plaats van uit verwachting, zal jullie beleving van die ontmoeting veel intiemer voelen.

3.

Geef aandacht aan intimiteit op verschillende vlakken. Dat verdiept jullie relatie. Fysieke intimiteit is een ding, heel belangrijk voor veel mensen. Daarnaast zijn er echter ook andere vormen van intimiteit, die zeker zo belangrijk zijn voor een vervullende relatie. Met elkaar delen wat er in je omgaat bijvoorbeeld. Lees voor meer achtergrond en tips hierover 6 tips voor meer intimiteit in je relatie.

4.

Reserveer momenten voor jullie samen. Misschien heb je het idee dat intimiteit altijd spontaan moet zijn? Dat het anders niet echt is? Ja, een spontane ontmoeting kan heerlijk zijn. Gelukkig geldt dat voor een gepland moment van intimiteit net zo goed. Als je die momenten plant, heb je alleen nog maar meer intieme ontmoetingen met je partner. Heerlijk toch? Wat je in zo’n geplande ontmoeting kunt doen? Daarvoor vind je hier ideeën: 7 eenvoudige ideeën voor Tantrische intimiteit.

Tantrische massageBonustip – intimiteit voor iedereen

Zoek activiteiten op waar je de nabijheid en intimiteit kunt ervaren die je in je leven mist of waar je wel meer van zou willen. Biodanza, een knuffelworkshop, Argentijnse tango, een Tantrische massage. Allemaal vormen waar je intiem en nabij contact kunt ervaren met een of meer medemensen.

Je kunt dit als single doen, maar ook als deel van een stel. Heb je een partner, dan raad ik altijd wel aan om dit met je partner te bespreken en je verlangen te delen. Je kunt deze activiteiten samen met je partner doen, als jullie beiden dezelfde interesse en behoefte hebben.

Jouw tip?

Hoe geef jij invulling aan jouw verlangen naar intimiteit? Wat is jouw beste tip voor ons en je medelezers? Typ hem hieronder in het reactieveld. Ik ben er namelijk van overtuigd dat onze wereld er beter en gelukkiger van wordt, als meer mensen een vervullendere intimiteitsbeleving hebben.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

gratis