Ben jij ook zo gek op aanraking? Of zou je misschien wel meer willen genieten van aanraking dan je nu kunt of doet of durft? Ik geniet al jaren heerlijk van aanraking en ik heb daar allerlei drempels in overwonnen. Van niet goed durven genieten via eindeloos last van gedachten tot het gevoel dat aanrakingen soms gewoon té intens waren.

Ik geef je met liefde mijn tips die je helpen om meer te genieten van aanraking. Hoeveel je nu ook al geniet van aanraking, het kan alleen maar meer worden. Zeker als je ze volgt als stappen en de een na de ander zet.

1. Laat je gedachten los

Onze gedachten zitten ons nogal eens in de weg. Als we willen genieten, van aanraking bijvoorbeeld, is dat best een beetje jammer natuurlijk. Dat kunnen gedachten over heel praktische dingen zijn of zorgen die we ons maken. Er kunnen ook gedachten langskomen van (zelf)veroordeling. Gedachten als “Dat hoort toch niet” of “Dat is toch niet netjes” kunnen ons vermogen om te genieten flink belemmeren.

Als je gedachten opmerkt, probeer om er geen verdere aandacht aan te schenken. Dat is niet altijd makkelijk. Daarom gaan we gauw naar stap 2. Die helpt je daar namelijk bij.

2. Volg de aanraking

Door de aanraking te volgen, ben je meer in je lijf aanwezig en kun je de aanraking meer ervaren. Bovendien helpt het je om je gedachten los te laten en zo dus nog meer in het moment aanwezig te zijn. Dit vergroot je vermogen tot genieten.

Hoe doe je dat nou, de aanraking volgen? Heel simpel. Je gaat met je aandacht naar de aanraking die je voelt. Voel je bijvoorbeeld dat een hand je streelt op je onderrug, dan breng je je aandacht daarnaartoe. Verplaatst de streling zich naar een andere plek, dan volg je die met je aandacht. Telkens als je merkt dat je in gedachten bent, breng je rustig je aandacht weer terug naar de aanraking.

3. Neem waar

Nu ben je lekker in je lijf, doordat je de aanraking volgt. Vervolgens kun je ook gaan waarnemen wat de aanraking met je doet. Misschien voel je tintelingen of krijg je kippenvel. Misschien krijg je een warm gevoel of wordt er een emotie in je geraakt. Neem het gewoon lekker waar en laat het zijn zoals het is. Je hoeft er niets mee.

Dit waarnemen maakt dat je nog meer in je lijf, in het moment, in de ervaring aanwezig bent. Dat samen vergroot je ervaring van genot.

4. Ontdek jezelf

Door steeds zo waar te nemen wat aanraking met je doet, leer je jezelf ook steeds meer kennen. Je gaat ontdekken wat je fijnste plekken zijn, welke aanrakingen je lekker vindt, welke wat minder en welke verrukkelijk.

Ga ook eens op ontdekkingstocht bij jezelf. Neem een rustig moment, maak een plekje voor jezelf en ga jezelf strelen, aanraken, koesteren. Doe dat natuurlijk met dezelfde aandacht en aanwezigheid als wanneer iemand anders je streelt.

5. Vergroot het raakvlak

Aanraking is altijd een ontmoeting. Of het nou tussen twee of meer mensen is of tussen twee delen van je eigen lichaam. Er is altijd een raakvlak. Door de vorige stappen ben je al met je aandacht aanwezig bij de aanraking, bij dat raakvlak dus, en neem je waar wat het doet. Wat je vervolgens kunt doen, is reageren op de aanraking, naar de aanraking toe bewegen.

Als iemand bijvoorbeeld een hand op je rug legt, kun je als het ware in die hand gaan leunen. Zo vergroot je het raakvlak en maak je het gevoel intenser.

6. Geef je over

Aanraking kan heerlijk intens zijn. Soms bijna te intens misschien. Is dat het geval, dan heb je misschien de neiging om ervan weg te trekken. Probeer eens het tegenovergestelde. Voelt het intens, ga dan nóg meer in de aanraking. Blijf de aanraking met je aandacht volgen, vergroot het raakvlak en geef je er helemaal aan over.

Hoe meer je je kunt overgeven aan de aanraking en het genieten ervan, hoe intenser het wordt en hoe meer intensiteit je kunt ervaren, hoe dieper je kunt ervaren dus en hoe meer je kunt genieten.

7. Maak geluid

De ultieme manier van je overgeven aan genieten van aanraking, is je genot uitdrukken met geluid. Zo’n heerlijk hmmm-geluid resoneert in je eigen lijf en het maakt je gevoel dubbel, zo niet 10 keer zo sterk. Ben je samen met iemand, dan laat je met geluid ook de ander merken wat je voelt. Vaak leidt dat tot intensere aanraking en meer genieten samen.

Vind je geluid maken gek of onwennig? Denk aan de eerste en de zesde stap en laat je gewoon lekker gaan.

En verder?

Raak aan, laat je aanraken, en geniet. Misschien vind je het fijn om te delen van wat voor aanraking jij het meest geniet. Zo kunnen we elkaar inspireren en aanraking een grotere plek geven in onze maatschappij. Daar wordt iedereen beter van.

Wil je je eens overgeven aan mijn aanrakingen? Boek dan een kennismakingsmassage bij me. Dan kun je je heerlijk overgeven aan mijn handen en krijg je bovendien een stukje begeleiding om meer aanwezig te zijn in de aanraking en de ervaring. En dat neem je natuurlijk mee in je leven.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

gratis