In een van de reacties op onze vorige blog kregen we de vraag: “Loslaten, hoe doe je dat?” Dat is een vraag die we vaker krijgen en die ik graag beantwoord, zij het in een net iets andere vorm: “Hoe laat je los?”.
Het verschil tussen deze twee vragen is het “doen”. Loslaten kun je niet doen. Het zit zelfs al in het woord: loslaten. Je laat iets of stopt ergens mee. Heel simpel gezegd is loslaten het stoppen met vasthouden. Je kunt een aantal stappen doorlopen om het loslaten makkelijker te maken, om ernaar toe te werken, maar het uiteindelijke loslaten is dus niet iets wat je “doet”. Ik zal je uitleggen hoe het proces in zijn werk gaat.
Stap 1: Neem verantwoordelijkheid
De allereerste stap is verantwoordelijkheid nemen voor je probleem. Als jij iets wil loslaten, kun alleen jij dat. Wees je ervan bewust dat je nog iets vasthoudt wat je niet wil vasthouden en neem daar de verantwoordelijkheid voor. Niemand anders doet dat voor je, je kunt daar niemand de “schuld” van geven. Het maakt niet uit hoe het ontstaan is of waar het vandaan komt. Op dit moment heb jij het vast en alleen jij kunt het loslaten. Geef ook jezelf nergens de schuld van, want daarmee hou je het juist vast. Dit is nu je situatie en het gaat er alleen om wat je er nu mee doet.
Stap 2: Wat levert vasthouden op?
Vaak hebben we moeite om iets los te laten, omdat het iets oplevert of opleverde. Het helpt dus om te kijken naar wat het oplevert en/of wat het in het verleden opleverde. We houden aan veel vast, omdat het ooit iets positiefs bracht in ons leven.
Soms is deze stap genoeg. Het besef dat iets geen voordeel meer geeft, kan alle energie eruit halen. Meestal zijn de overige stappen echter ook nodig. Ook als iets nu nog voordeel oplevert, is het goed om te kijken of dat voordeel voldoende groot is om eraan te blijven vasthouden. Als dat op het eerste gezicht wel zo lijkt te zijn, kijk dan ook of dat na de volgende drie stappen nog steeds zo is.
Stap 3: Wat kost vasthouden?
De volgende stap is kijken naar wat het je kost. En blijkbaar kost het je iets, want anders wilde je het niet loslaten. Dus ga voor jezelf na welke pijn en problemen er veroorzaakt worden door datgene wat je wil loslaten, maar nu nog vasthoudt. Ben je bij stap 2 nog een voordeel tegengekomen, zet dan pijn en voordeel tegen elkaar af: wat weegt zwaarder?
Stap 4: Wat levert loslaten op?
Vervolgens kijk je wat het je oplevert als je wel loslaat. Welke pijn of problemen verdwijnen? Wat verandert er in je leven? Wat wordt er beter? Laat hier je creativiteit ook op los. Sommige voordelen zijn heel duidelijk, maar loslaten geeft ook vaak ruimte voor iets nieuws, iets wat nog niet bekend is. Met onze creativiteit kunnen we die ruimte invullen met wat er mogelijk is geworden door het loslaten. Maak het rustig wat groter, we hebben namelijk vaak de neiging veel kleiner te denken dan het Universum toelaat.
Stap 5: Visualiseer
Als het goed is heb je bij de vorige stap een “beeld” gekregen. Ga nu ontspannen zitten, bij voorkeur op een rechte stoel. Sluit je ogen en ontspan door je ademhaling diep en rustig te laten worden. Stel je dan je leven voor, zoals het er uit zou zien als je losgelaten had wat je wil loslaten. Gebruik al je zintuigen en voeg ook details toe. Dus zie, ruik, hoor, proef en voel hoe je leven eruitziet als je losgelaten hebt. Neem hier echt even de tijd voor, liefst een minuut of tien. Eindig met een paar keer diep adem te halen, voordat je je ogen opent.
Stap 6: Leef dit
Hier komt het echte doen: Onderneem nu actie. Verander je gewoontes om ruimte te geven aan datgene wat je in de vorige stap gevisualiseerd hebt. Soms kan dat al helemaal. Als je gevisualiseerd hebt dat loslaten je een diepgaande relatie met je partner oplevert, dan kun je daar al helemaal naar gaan leven.
Soms begin je kleiner, bijvoorbeeld als je rijkdom gevisualiseerd hebt, maar de stand van je rekening daar nog niet naar is. Begin dan vast met een klein beetje uitgeven en geef het dan vooral uit aan iets waarvan je weer een beetje rijker kunt worden. Dan wordt het vanzelf waar. En blijf het volhouden, je leven heeft even tijd nodig om te wennen aan de nieuwe jij.
Stap 7: Vergeet
Deze stap is het echte loslaten. Dat is niet een actieve handeling, een “doen”. Je gaat er gewoon niet meer aan denken. En denk je er toch weer even aan, denk dan of zeg tegen jezelf: “niet belangrijk”. Vervolgens richt je je op iets heel anders. Of je richt je op je nieuwe gewoontes, je acties uit stap 6, en op het beeld uit stap 5 dat daarbij hoort. Zolang je nog aandacht blijft geven aan datgene wat je wilde loslaten, hou je het vast en geef je het grip op je. Dus vergeet het.
Tot slot
Loslaten is niet heel complex, maar het vraagt wel een proces. Met deze zeven stappen heb je nu zo’n proces. De eerste keren kan het nog wat moeite kosten, maar hoe vaker je dit proces gebruikt, hoe makkelijker het wordt.
Heb jij tips die jou geholpen hebben om los te laten, deel ze dan hieronder in een reactie.
Vind je deze pagina interessant, vergeet dan ook niet om hem te delen via de onderstaande knoppen.
Een waar en prima tip van jullie. Heb dat onlangs toegepast en het liep, zoals beschreven.
Dank voor dit bericht en laat anderen er veel aan hebben.
Lieve groet,
Lieve Jan,
Dank je voor je inspirerende reactie. Wat fijn dat je er zoveel aan hebt gehad.
Lieve groet,
Esther