Overgave

Zou je je het liefst helemaal kunnen overgeven, als je een Tantra-massage ontvangt? De wereld om je heen even helemaal loslaten? Je gevoel van controle even loslaten en je overgeven aan wat er in je gebeurt?

Als je je kunt overgeven aan het moment en wat je daarin ervaart, kan een Tantra-massage je het meest brengen. Kun je het meest ervaren. Word je het diepst geraakt. Dat geldt overigens niet alleen in een massage, dat geldt in het hele leven.

Veel mensen verlangen naar die overgave. Het is vaak dan ook best een uitdaging om te bereiken. Ik heb er zelf ook lang naar verlangd en al lukt het me ook heus niet altijd om me helemaal over te geven, ik kan je van harte deze tips aanbevelen. Waarom? Omdat ze werken. Ze gaan je echt helpen om je over te geven en een diepere ervaring te beleven.

De eerste twee tips zijn het meest praktisch en eenvoudig toe te passen. De tips erna bouwen daarop voort en nemen je een laagje dieper mee in jezelf en naar overgave.

Focus op je adem

Zelfs al voordat je bij iemand over de drempel stapt, kun je je focus naar je ademhaling brengen. Ook als je ergens nieuw bent en het wat spannend vindt, helpt dit je te ontspannen en meer aanwezig te zijn. Observeer gewoon rustig even je in- en uitademing. Wees daar met je aandacht even helemaal bij. Je ademhaling wordt dan vaak vanzelf al rustiger, waardoor je meer in je lijf bent en meer open voor wat er komt. Dat is het begin van overgave.

Volg de aanraking

Tijdens de massage heb je iets heerlijk tastbaars om je aandacht naartoe te brengen. De aanrakingen van de masseur. Door met je aandacht deze aanrakingen te volgen, ben je nog dieper aanwezig in de ervaring en is het makkelijker om je werkelijk aan de ervaring en de aanraking over te geven.

Aansluitend op de vorige tip kun je zelfs naar de aanraking toe ademen, om zo nog meer aanwezig te zijn en je er nog intenser aan over te geven.

Neem waar in jezelf

Nu kan het zijn dat er allerlei gedachten door je hoofd gaan spelen. Sterker nog, die kans is best groot. Afleidende gedachten, oordelen over jezelf, twijfels over wat vrienden wel niet zouden denken, noem maar op. En weet je, al die gedachten zijn helemaal niet erg.

Moet je ze dan allemaal geloven en er gehoor aan geven? Dat ook weer niet. Probeer om je gedachten waar te nemen, te erkennen dat je ze hebt, en vervolgens rustig en ontspannen terug te gaan naar de aanraking, naar de ervaring van het moment.

Wees aanwezig bij wat er in je speelt

Het kan best zijn dat je wordt geraakt door iets. Dat je emoties ervaart, dat je impulsen voelt vanuit je kern, dat er allerlei sensaties door je heen gaan. Als je dat merkt, wees dan aandachtig aanwezig in het moment, in de ervaring.

Het kan ontzettend helpen om met een soort kinderlijke nieuwsgierigheid naar je ervaring te kijken. Als je nieuwsgierig bent, kun je alleen nog maar ervaren. Je geeft je daarmee als vanzelf over aan wat er komt. En wat er komt, laat ook dat er zijn, wees ook daarbij aanwezig, wees ook daar nieuwsgierig naar.

Overgave oefenen

Wil je meer overgave ervaren in een massage én in je leven? Ga oefenen met deze tips. Spoiler alert: je hoeft met oefenen niet te wachten tot je een massage ontvangt. Oefenen kan op elk moment. Het makkelijkst begin je met eerste tip. Die kun je werkelijk overal doen, je adem heb je tenslotte altijd bij je.

Oefen je liever onder mijn deskundige begeleiding? De Hartstrelingmassages bieden daar een mooie bedding voor. Heb je al wat meer Tantra-ervaring, dan kun je in het diepe springen met de Hartstrelingmassage Overgave. Begin je liever met een wat kleinere en rustigere stap, kies dan voor de Hartstrelingmassage Aandacht en profiteer van de kennismakingsaanbieding die we daarvoor hebben.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

gratis