Een Energetische Ontspanningsmassage is een zachte, intuïtieve massage die je energie activeert en zo niet alleen ontspanning brengt, maar ook het zelfhelend vermogen van je lichaam aanspreekt. Het onderscheidt zich van een klassieke ontspanningsmassage, doordat het niet gericht is op kneden van spieren, maar op zachte aanraking en energie.

Verschillende vormen van trauma

Om te kunnen begrijpen wat energetische ontspanningsmassages kunnen betekenen bij trauma, is het belangrijk om de verschillende vormen van trauma te kennen, zoals wij die hanteren. Let op: behalve over PTSS (post traumatisch stress syndroom) is er geen overeenstemming over wat wel en niet onder trauma valt. Daarom kan onze indeling verschillen van die van anderen en we baseren ons hierbij ook niet op één bron.

Acuut trauma / PTSS

Dit is wat klassiek vaak onder trauma wordt verstaan. Trauma veroorzaakt door bijvoorbeeld oorlog, een ernstig ongeluk of verkrachting. Wanneer zo’n trauma nog niet behandeld is, kenmerkt zich dat vaak door flashbacks, nachtmerries en paniekaanvallen. Primaire behandeling is hierbij altijd een psychotherapeut die ervaring heeft met traumabehandeling. EMDR (door een therapeut!) is tegenwoordig de standaardbehandeling voor veel mensen. Zowel hiermee als met bijv. Somatic Experiencing worden goede resultaten behaald.

Ook na therapie kan er nog dissociatie blijven bestaan. Zowel dissociatie van emoties als van het lichaam. Wanneer dat het geval is, dan kunnen energetische ontspanningsmassage zeer behulpzaam zijn.

Complex trauma

Complex trauma ontstaat door langdurig te veel moeten aanpassen aan een onveilige situatie. Complex trauma kan ontstaan door bijvoorbeeld verwaarlozing als kind, opgroeien met een narcistische ouder of lang gepest worden. Bij complex trauma treden flashbacks en nachtmerries minder op de voorgrond, waardoor het klassiek niet als een trauma werd herkend. Complex trauma uit zich eerder in o.a. een laag zelfbeeld, vermijden van mensen of situaties, niet voor jezelf op kunnen komen, grenzen moeilijk of niet aanvoelen of negeren, dissociatie van het lichaam en/of emoties en paniekaanvallen.

Omdat dit vaak verborgen gehouden wordt (groot aanpassingsgedrag), is het voor de omgeving vaak niet direct te merken. Toch heeft een complex trauma grote invloed op je leven. Het zit in de weg voor alle soorten relaties: liefdesrelaties, vriendschappen en werkrelaties. Als er sprake is van dissociatie, grenzen moeilijk aanvoelen en een laag zelfbeeld, kunnen energetische ontspanningsmassages erg heilzaam zijn.

Klein trauma

Kleine trauma’s komen van situaties die je, vaak als kind, meegemaakt hebt en waardoor je je bent gaan aanpassen op een manier die eigenlijk niet goed voor je is, maar die je op dat moment hielp. Dat kunnen aanpassingen in zelfbeeld en/of gedrag zijn en je ziet hierbij vaak schuldgevoelens, schaamte en zelftwijfel terug. Iedereen heeft kleine trauma’s, dit in tegenstelling tot grote trauma’s (PTSS en complex trauma).

Met kleine trauma’s kun je vaak redelijk functioneren, omdat ze je gedrag en gedachten minder beïnvloeden. Doordat de invloed minder groot is of doordat het alleen in bepaalde situaties optreedt. Daardoor is het makkelijker om ze te negeren. Toch hebben ook kleine trauma’s invloed op onze kwaliteit van leven en geluksgevoel. Ook kunnen ze wel degelijk in de weg zitten in je relaties en werk, zij het soms wat subtieler.

Met de invloed op ons zelfbeeld hebben kleine trauma’s vaak ook invloed op hoe we omgaan met grenzen. Energetische ontspanningsmassages kunnen op zelfbeeld en omgaan met grenzen positief effect hebben. Daarnaast kunnen we werken aan schuld- en schaamtegevoelens.

Trauma en energetische ontspanningsmassage

Energetische ontspanningsmassages kunnen helpen bij alle grote en kleine trauma’s waar sprake is van dissociatie van lichaam en emotie, een laag of verstoord zelfbeeld, of grenzen voelen. Zowel de zachte aanraking als de stromende energie helpen je om meer in verbinding met je lichaam te komen, waardoor je ook grenzen beter gaat aanvoelen en je een positiever beeld over jezelf krijgt. Hoewel een positief zelfbeeld niet alleen te maken heeft met hoe je je over je lichaam voelt, heeft dat wel veel invloed.

Seksueel trauma en tantrische massage

Op internet kom je nog wel eens tegen dat een tantrische massage of tantramassage kan helpen om weer te kunnen genieten van intimiteit na seksueel trauma. Dit onderschrijf ik, maar met een belangrijke kanttekening. De aanraking en de stromende seksuele energie zijn zeker heilzaam, maar pas als je eraan toe bent! Ik zal er daarom ook niet mee beginnen, maar er, mocht je tantrische massage willen, in meerdere sessies naar opbouwen tot je lichamelijk, energetisch, emotioneel en geestelijk toe bent aan die stap.

Meer dan alleen massage

Wanneer je bij me komt voor een energetische ontspanningsmassage vanwege trauma of wanneer er trauma nog speelt in je leven, begin ik mogelijk niet met masseren. Afhankelijk van de situatie kan het beter zijn om eerst te beginnen met op andere manieren contact maken met je lichaam en met voelen en/of oefeningen doen die te maken hebben met het aanvoelen én aangeven van je grenzen.

Te snel gaan met de sessie(s) kan leiden tot herbeleving of verergering van een trauma. Daarom bouw ik bij trauma stapje voor stapje op. Beter iets langzamer dan een terugval door bijvoorbeeld herbeleving.

Wanneer niet

Bij trauma is het vaak net zo belangrijk om te weten wanneer je niet moet kiezen voor een energetische ontspanningsmassage. Zolang je nog last hebt van flashbacks, je nog snel bevriest of wegraakt in de situatie, of wanneer je nog sterke paniekaanvallen hebt, dan is de energetische ontspanningsmassage nog niet geschikt.

Gebruik je medicijnen, zoals antidepressiva of angstremmers, dan zal het effect van de massages minder zijn. Dit betekent allerminst dat je zomaar moet stoppen met je medicijnen, maar dat je je ervan bewust moet zijn dat het wat langer kan duren voordat je effect voelt en een losse sessie mogelijk niet direct wat lijkt te doen. Vaak betekent dat vooral dat het effect door de medicijnen niet gevoeld wordt, ook al is het er wel.

Eerste afspraak

De eerste keer dat je voor een energetische ontspanningsmassage komt met een trauma, dan reken ik extra tijd. Die extra tijd is nodig om goed te kunnen bepalen of er mogelijk eerst andere oefeningen nodig zijn, voordat we met massage kunnen beginnen.

Over mij

Mijn naam is Eli. In mijn jeugd ben ik jaren lang gepest, zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs. Hierdoor trok ik mij terug, durfde ik nergens hulp voor te vragen en ging ik verkeerde relaties aan. Ik was depressief en had een laag zelfbeeld. Kort gezegd: ik had een complex trauma. Dankzij verschillende vormen van aanraking en energetisch werk, o.a. in Tantra, heb ik hiervan het meeste kunnen helen. Dat gun ik iedereen die zich door trauma klein, onbeduidend, onbelangrijk of vies voelt, iedereen die niet gelukkig kan zijn door diens verleden. Dat helen is wat ik je wil bieden met mijn sessies.

Eli te Winkel

Opbouw massagesessie

We beginnen een sessie met even kort het bespreken van wensen en grenzen voor deze sessie, zodat ik daar rekening mee kan houden in de massage. Vervolgens ontbloot je je zover dat nodig is voor de massage, ga je op de tafel (ontspanningsmassage) of matras (tantrische massage) liggen en ga ik je vloeiend en zacht masseren.

Een massage begin ik met een zachte hoofdmassage, waarna ik overga naar je nek, schouders, rug en armen, die ik met vloeiende, zachte aanrakingen ga masseren. Afhankelijk van de gekozen massage breid ik dat uit naar je onderlijf.

Bij de lange ontspanningsmassage en de tantrische massage draai je op een gegeven moment om en ga ik verder met je aan de voorkant masseren. Ook dan begin ik met je hoofd en gezicht, waarna ik overga op de rest van je lichaam. Na de massage mag je nog even een paar minuten in ontspanning blijven liggen om de energie te laten settelen.

De massage geef ik met heerlijk geurende, natuurlijke, plantaardige olie, behalve op je hoofd (i.v.m. haar) en in je gezicht.

Extra tijd

Heb je extra tijd nodig om te kunnen schakelen en/of wil je vooraf en/of achteraf douchen, dan kun je aangeven dat je extra tijd nodig hebt voor de sessie. Ik hou dan rekening met een kwartier extra bij het begin en bij het einde van de sessie. Deze extra tijd is dus niet om de massage te verlengen.

Tantrische massage

Bij de tantrische massage werk ik extra met het opwekken van seksuele energie om die over je lichaam te verspreiden. Dit levert een diepere ervaring en heling op dan alleen de ontspanningsmassage. Ook zijn er extra mogelijkheden, zoals body2body. Een tantrische massage is niet gericht op seksuele bevrediging. Het is een verdieping t.o.v. de ontspanningsmassages.

Omdat een tantrische massage wat meer omhelst, nemen we ook wat meer tijd aan het begin om de massage te bespreken en krijg je aan het eind langer de tijd om na te liggen.

Doordat de tantrische massage intenser is dan de ontspanningsmassage, raad ik vooral bij burn-out, prikkelgevoeligheid en trauma aan om te beginnen met de (korte) ontspanningsmassage.

Praktische informatie

Je kunt kiezen uit vier verschillende opties. Bij elke optie neem ik een kleiner of groter deel van je lichaam mee. Daardoor heeft elke optie ook een andere duur en investering.

De opties zijn:

Ontspanningsmassage Kort (30 min / € 40): Bovenlijf achter (hoofd, nek, schouders, rug, armen).

Ontspanningsmassage Middel (45 min / € 55): Achterkant helemaal.

Ontspanningsmassage Lang (60 min / € 70): Achter- en voorkant helemaal.

Tantrische massage (ca. 1,5 uur / € 125): Achter- en voorkant helemaal, inclusief opwekken en verspreiden seksuele energie.

Extra half uur voor extra schakeltijd/douchen: € 25

Spreken we een traject af, dan gelden er kortingen, afhankelijk van het afgesproken traject.

Introductie-aanbieding

Ter introductie van de energetische ontspanningsmassages geldt een korting van

25%

op alle afspraken voor energetische ontspanningsmassages en tantrische massages die t/m 31 mei 2024 worden gemaakt.

De kleine lettertjes: Voor de korting geldt het moment van het maken van de afspraak. De massage zelf kan dus later dan 31 mei plaatsvinden. Je kunt op deze manier maximaal één afspraak tegelijk maken. De korting geldt alleen op losse afspraken en niet bovenop de korting die ik toch al geef voor trajecten.

Afspraak maken

Een afspraak maken gaat in 3 stappen:

Gebruik de knop hieronder om naar het afspraakformulier te gaan, dat in te vullen en op te sturen.

Binnen twee werkdagen krijg je een e-mail met een boekingslink, zodat je zelf je massage in kunt plannen.

Nadat je de massage ingeboekt hebt, krijg je een factuur met betaallink om online te betalen, weer binnen twee werkdagen. De afspraak is definitief na betaling binnen 3 dagen na het ontvangen van de factuur.

Lees voor het maken van een afspraak de veelgestelde vragen eerst door.

Veel gestelde vragen