We horen vaak van mensen die net beginnen met Tantra of er in geïnteresseerd zijn, maar er nog niet aan begonnen zijn, dat zo moeilijk is om te ontdekken wat nu “echte” Tantra is en wat niet, waar ze het beste kunnen beginnen en wat het beste bij ze aansluit. Ik wil hier een overzicht geven van de globale stromingen en wat je daar kunt vinden voor jezelf en je eigen leven.
Klassieke Tantra
Klassiek gezien zijn er 5 grote Tantrische geschriften en nog een heleboel kleine. Met klassieke stromingen wordt meestal een van de stromingen bedoeld die een van die geschriften gebruikt als basis. Sommige klassieke Tantrische stromingen worden van meester op leerling doorgegeven, zonder geschrift, zoals de Kashmirische Tantra. Veel klassieke stromingen vragen ook veel studie.
Deze stromingen richten zich op verlichting, verlossing of ontwaken. Veel van deze stromingen kennen geen of nauwelijks seksuele technieken en de beoefening ervan is grotendeels solo in plaats van met een partner. Er wordt in veel stromingen ook meer gebruik gemaakt van meditaties en rituelen.
In Nederland ken ik zelf vooral de Tibetaanse Boeddhistische Tantra (vajrayana), Vigjana Bhairava Tantra van o.a. Osho en Kasmirische Tantra. Er zijn waarschijnlijk meer stromingen, maar ik ken niet alles, natuurlijk.
Neo-Tantra
Toen Europa en Amerika in aanraking kwamen met Tantra, is er een stroming ontstaan die heel veel elementen meeneemt uit de klassieke Tantra, en die meer gericht is op intimiteit en verbinding, naast bewustwording. Deze stroming kenmerkt zich door de verscheidenheid aan oefeningen, vaak uit meerdere klassieke stromingen. In deze stromingen zijn er geen meesters of goeroes, want dat past niet bij de westerse cultuur.
Bij neo-Tantra gaat het vooral om jezelf ontwikkelen met de nadruk op bewustzijnsontwikkeling, vrijheid en mindfulness. Veel beoefening is met een partner of in groepen, waarbij er veel wordt gewerkt met verbinding, aanraking en intimiteit. In deze stroming is er meestal ook geen nadruk op seksuele technieken, maar komt massage wel veel voor. Er wordt soms ook nadruk gelegd op de therapeutische waarde van Tantra en masseurs en trainers noemen zich soms ook therapeuten. De meesten doen dit niet en geven ook aan dat Tantra geen therapie is.
Het grootste deel van het aanbod in Nederland bestaat uit neo-Tantra, soms overgoten met een sausje van een van de klassieke stromingen.
Westerse Tantra of Seksuele Tantra
In deze categorie valt alles wat gebruik maakt van de seksuele technieken van Tantra voor het verbeteren van je seksleven. Er ligt in deze stroming een grote nadruk op de seksuele technieken, het uitstellen van orgasme, etc.
Dit wordt vaak westerse Tantra genoemd, maar is vooral in Amerika te vinden. In Europa komt meer neo-Tantra voor. Een voorbeeld van westerse Tantra is Skydancing van Margot Anand.
Happy hooker Tantra
Een stroming die niet vaak genoemd wordt, is de happy hooker Tantra. Hieronder versta ik prostituees die hun erotische massage verkopen onder de noemer Tantra en waarbij ze soms iets aan Tantrische technieken gebruiken, maar vaak maar heel beperkt. Ik weet eigenlijk niet of je dit echt een stroming kunt noemen, het is meer een verkooptechniek. Ik noem ze hier, omdat het helpt het onderscheid te maken. Niets mis met een erotische massage, zolang dat maar is wat je zoekt.
Happy hooker Tantra herken je aan dat je als man vaak een “hoogtepunt” kunt krijgen tegen bijbetaling. Voor vrouwen worden deze massages vaak gegeven door mannen die weinig tot geen geld vragen voor 2 uur massage en alleen een website en/of 06-nummer hebben.
En nu wil je een Tantramassage
Afhankelijk van wat je zoekt, kan het makkelijker of moeilijker zijn om de keuze te maken. Ik ga hier vast een paar korte tips neerzetten, zodat ik je hopelijk een beetje op weg help.
Wil je vooral een erotische massage, even genieten en verder niets, dan zou ik kiezen voor een happy hooker Tantra-massage. Al dan niet met (manueel) hoogtepunt. Het blijft wel uitkijken waar je terecht komt.
Wil je een massage waarbij je een diepere ervaring wil dan alleen het erotisch genieten, dan kom je bij westerse, neo-Tantra of klassieke Tantra uit (zover ik weet zijn alleen Kashmirische en Kum Nye massage klassiek). Bij neo-Tantra en klassieke Tantra zal ook meer gewerkt worden met energie, overgave en/of aandacht.
Of een workshop, retraite of training
Bij workshops is het vaak lastiger kiezen. Het onderscheid is voor een leek vaak nauwelijks te maken. Zelfs voor iemand die al langer meedraait, kan het nog lastig zijn.
Er zijn (zover ik weet) geen happy hooker workshops en in Nederland ook weinig workshops of trainingen in westerse of seksuele Tantra.
Het meeste wat je in Nederland vindt is neo-Tantra en (iets minder) klassieke Tantra. Wil je een vrijere manier van Tantra, dan is neo-Tantra waarschijnlijk het meest geschikt voor je. Wil je precies 1 manier leren, inclusief alle regels en structuren, dan is klassieke Tantra voor jou wellicht de aangewezen weg.
Kashmirische Tantra blijft hierin een vreemde eend in de bijt. Het heeft weinig tot geen regels, dus is heel vrij, maar is een vorm van klassieke Tantra.
Maar wat is nu de echte Tantra
Als ik kijk naar wat er in Nederland aan Tantra gegeven wordt en wat ik van de geschiedenis van Tantra ken, dan is Tantra een levende en veranderende stroming, waarbij de ene vorm voortkomt uit de andere, zoals westerse Tantra uit neo-Tantra en neo-Tantra uit klassieke Tantra. In dat opzicht is alles “echt”.
Aan de andere kant gaat het in Tantra niet om de vorm – vorm is altijd tijdelijk geweest als leerweg – maar om het vormeloze. Het gaat niet om de beperking of controle, maar om de expansie (een van de betekenissen van het woord Tantra). Tantra (zelfs het “strikte” vajrayana) is in de kern non-duaal. Er is dus uiteindelijk geen onderscheid tussen “echte” en “onechte” Tantra. Dus zoek uit wat bij je past en beweeg mee met je eigen ontwikkeling. Zelf ben ik ook begonnen met westerse Tantra en via neo-Tantra ga ik nu ook steeds meer richting klassieke Tantra. Anderen beginnen met klassieke Tantra en gaan dan steeds meer naar neo-Tantra.
En wat biedt Hartstreling
Algemeen gezien kom je bij Hartstreling terecht in neo-Tantra, maar het verschilt met elke workshop of sessie die je kiest waar de nadruk op ligt.
In de Hartstrelingmassages ligt de nadruk op neo-Tantra, in de workshops en de individuele Tantrasessies op een combinatie van neo-Tantra en klassieke Tantra, waarbij we o.a. putten uit Tibetaans boeddhistische Tantra, Vigjana Bhairava Tantra en Kashmirische Tantra. Daarnaast gebruiken we soms stukjes uit sjamanisme en westerse mysterie tradities.
We horen graag met welke masseur, trainer of organisatie je ervaring hebt en in welke stroming deze past. Laat het ons en andere lezers weten via onderstaand reactieveld.
Warme groet,
Eli