Er leeft best het een en ander aan verwarring rond Tantra. Over wat het nou is, wat je kunt verwachten in workshops of sessies, en wat niet. Misschien herken je dat wel. Wat is nou die seksuele energie, waar iedereen het over heeft? Hoe zit het met Tantra en seks? Tantra is lekker genieten toch, altijd?

Hieronder licht ik de belangrijkste verwarringen eruit om ze wat helderder voor je te maken.

 

Genieten

We zien dat veel mensen naar Tantraworkshops en Tantramassages gaan, omdat ze graag willen genieten. Is Tantra niet genieten dan? Ja en nee. De Tantrische verwarring.

Van Tantramassages kun je over het algemeen heel erg genieten. Ook bij workshops komen er vaak veel oefeningen langs waar mensen van genieten. Oefeningen met aanraking en verbinding bijvoorbeeld.

Toch gaat Tantra daar niet om en daar lopen mensen, vooral in workshops, nog wel eens tegenaan. Soms zijn dingen confronterend en in Tantra word je dan gestimuleerd om het niet uit te weg te gaan, het echt tegen te komen. Moeilijk? Ja, dat kan best moeilijk zijn. Maar ook fantastisch! Want wie word je aan de andere kant?

Bij Hartstreling zeggen we daarom altijd: “Tantra is win-win: óf je geniet óf je komt jezelf tegen en krijgt de kans om te groeien.”

Je verlangen volgen

Een veel gebezigde uitspraak in Tantra: je verlangen volgen. Betekent dat dat je ook krijgt wat je verlangt? Dat dan weer niet. De Tantrische verwarring.

Je volgt je verlangen, je gaat er helemaal voor om te bereiken wat je verlangt. Soms lukt dat, en soms ook niet. Soms kom je iets in jezelf tegen op weg naar je verlangen. Soms is iemand anders je voor. Soms blijkt het object van je verlangen een illusie.

Is dat erg? Nee. Het gaat om wie je wordt, terwijl je je verlangen volgt. Om wat je tegenkomt op je reis en hoe je daarmee omgaat, hoe je daarvan groeit. Ook hier weer genieten en groeien: genieten van je verlangen en groeien terwijl je je verlangen volgt.

Seks of toch niet?

Dit is misschien wel de grootste Tantrische verwarring bij de Nederlandse Tantra(be)zoeker. In workshops wordt veel gewerkt met aanraking en heel nabij contact tussen de deelnemers, al dan niet ontkleed. Heeft dat met seks te maken? Nee… en een klein beetje toch wel.

Op seksueel gebied is er veel te helen in het westen, zeker in Nederland. Er leeft nog veel taboe en verwarring rond seks en aanraking en tegelijk zoeken veel mensen die intimiteit. Daar zit dus een groot verlangen en daar waar je je grootste verlangen volgt, kun je het meest van jezelf tegenkomen en kun je de grootste winst behalen.

Je krijgt oefeningen aangereikt die je fijn vindt en ook moeilijk misschien, waar je verlangen geraakt wordt en je pijn, en daar groei je van. Om een van onze Tantraleraren te citeren: “Hoe groter de draak, hoe groter de schat.”

Seksuele energie

De Tantrische verwarring rond seksualiteit wordt nog versterkt doordat er in Tantrakringen veel gesproken wordt over seksuele energie. Heeft dat iets met seksualiteit te maken? Ja en nee.

Waar het over gaat, is je levensenergie. De energie die door je heen stroomt van bekken naar kruin en andersom. Waarom wordt dan steeds gesproken over seksuele energie? Omdat in Tantra veel gewerkt wordt met je vurige bekken, de bron van je energie, de bron van je verlangen.

In dat vurige bekken, je “juicy box” (om even een Tantralerares te citeren), wordt energie heel makkelijk opgewekt en daar kun je gebruik van maken. Je maakt dus gebruik van dezelfde bron als waaruit je put in je seksleven. Alleen laat je in Tantra de energie vandaaruit stromen door je hele lichaam, en daarbuiten. Zo kunnen zich dingen in je openen en kan geblokkeerde energie mee gaan stromen.

Geen seks dus? Nee… maar soms kan het best een beetje zo voelen. Lekker toch?

Helder of verwarring?

Ik hoop dat het zo wat helderder is geworden voor je. Niet te helder, natuurlijk, het blijft Tantra. En wat Eli altijd graag zegt: “Verwarring is goed. Het haalt je uit het oude en geeft ruimte voor het nieuwe.”

Heb je nog vragen? Of een bijdrage in of uit de verwarring? Zet ze in het reactieveld hieronder en wij reageren erop. En wie weet, anderen ook.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

gratis