We zijn er allemaal mee grootgebracht: Dankjewel zeggen.
En allemaal geven we het door aan onze kinderen, dankjewel.
En dan komt die geweldige, verlossende zin uit een lied van Stef Bos: ‘Nooit geen dankjewel meer zeggen, dankjewel’.
Want ‘dankjewel’, wat zegt dat nou eigenlijk? Drukken we daarmee echt dankbaarheid uit? Of is het meer een beleefdheidsvorm, een automatisme? Als we echt dankbaarheid voelen, kunnen we dat gevoel dan wel in woorden vatten?
Het klinkt misschien bot, maar: Nee, wij denken van niet. Oprechte dankbaarheid is een zo groot en prachtig gevoel dat het niet in woorden is te vatten. Zodra je je gevoel van dankbaarheid omzet in woorden, zoals met ‘dankjewel’, verliest het aan kracht en gaat de energie eruit. En dat is jammer, want het is juist heel helend om dankbaarheid te uiten.
Als je het niet met woorden doet, hoe uit je dankbaarheid dan wel? Om in de songteksten te blijven… ‘Er zijn geen woorden meer… Er is maar een manier…’ en die ene manier heeft talloze vormen. Ik zal er een aantal beschrijven.
Oogcontact
Ogen spreken. Ogen zeggen meer dan duizend woorden. Met oogcontact, waarin je samen met de ander een moment met volle aandacht kunt verblijven, kun je diepe dankbaarheid uitdrukken, naar elkaar of de een naar de ander.
Namaste
Een veelgehoord woord in de Tantrawereld. Als je het gewoon zegt, is het net als ‘dankjewel’ een beleefdheidsvorm of automatisme. Maar achter ‘namaste’ zit een verhaal en een gevoel en als je dat in je gebaren legt, kun je er diepe dankbaarheid mee uitdrukken, zonder te praten.
Met ‘namaste’ zeg je zoveel als ‘Het goddelijke in mij groet het goddelijke in jou.’. Persoonlijk vind ik (Esther) dat een prachtige manier om de ander te eren, ‘het goddelijke in mij groet het goddelijke in jou’. En dat zonder woorden, puur vanuit gevoel, vanuit intentie.
Het gebaar dat hierbij meestal gebruikt wordt, is licht vooroverbuigen met je handen tegen elkaar gevouwen voor je hart. Doe dat in volle aandacht en rust en met je intentie van dankbaarheid en het goddelijke in de ander groeten en je hebt een prachtige en heel veelzeggende manier te pakken om je dankbaarheid te uiten. De ander zal het voelen én jij zult het voelen.
Dankgebaren
Wat ik ook heel fijn vind en veel gebruikte, voordat ik de diepere waarde van namaste ontdekte, is een vergelijkbaar handgebaar. Daarbij begin ik met mijn handen gevouwen voor mijn hart, dan voel ik heel intens de dankbaarheid in mijn hart en vervolgens open ik mijn handen naar een gevende positie en leg ik daar de dankbaarheid als het ware in, zodat die naar de ander kan stromen. Of naar het universum, de maan, een boom, wat je maar wil.
Gevoel uitdrukken
Welke manier je ook kiest, het belangrijkste is dat je je gevoel ermee kunt uitdrukken. Probeer dus vooral ook zelf uit wat voor jou een fijn gebaar, een fijne manier is, een die echt jouw gevoel tot uiting brengt. En dat hoeft lang niet elke keer hetzelfde te zijn. Variëren mag, daar worden je hersens flexibel van.
Heb jij je eigen manier om jouw gevoel van dankbaarheid uit te drukken? Vertel het ons hieronder in het commentaarveld. Wij laten ons altijd graag inspireren.
Dankjewel delen? Graag! Dat kan met onderstaande knoppen. Dankjewel <3
“Dank je wel”: vaak zeg ik het, maar dan uit beleefdheid naar mensen die ik niet persoonlijk ken bv. in winkels…
Mensen die mij dierbaar zijn bedank ik met een knuffel, een kus of zoals Esther…met een liefdevolle blik of met kneepjes/wrijving van mijn handen in/op de handen van de persoon.
? Namasté ?
Mooie toevoeging, Aranka.
Dankjewel en een virtuele knuffel!
Ik wil jullie bedanken voor alle positieve mailtjes die je mij stuurt
Voor Tantra is het te ver om dat bij jullie te doen, ruim 140km.
Toch geniet ik van de post
Liefdevolle groet
Heel graag gedaan en we zijn blij dat we je ondanks de afstand toch wat kunnen bieden!