Merk je soms dat je in contact met iemand zo op die ander gericht bent, dat je niet helemaal bij jezelf bent? Of dat je zelfs meer bij de ander bent dan bij jezelf? Vind je het misschien moeilijk om in contact bij jezelf te blijven? Niet getreurd, dit is heel herkenbaar. En bovendien heb ik hier een vijftal praktisch toepasbare handvatten en hulpmiddelen voor je om er iets in te veranderen! Sommige kun je gebruiken in fysiek contact, andere in elke vorm van contact.
Tip 1 – Aandacht bij je adem
Een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om bij jezelf te blijven is je te focussen op je ademhaling. Dat doe je door met je aandacht je ademhaling te gaan volgen, waar te nemen. Voel hoe je adem je longen vult en je buik doet uitzetten en hoe ze daarna je lichaam weer verlaat. Je hoeft niets te doen met je adem, je hoeft er niets aan te veranderen. Gewoon observeren, dat is voldoende. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en hoe makkelijker je jezelf weer terug kunt brengen bij jezelf.
Tip 2 – Aandacht bij je lichaam
Deze tip kun je heel goed toepassen, als je fysiek contact met iemand hebt, zoals met dansen, knuffelen, massage of seks. Vaak hebben we daarbij namelijk de neiging om onze aandacht op de ander te richten en dan raken we onszelf deels of helemaal kwijt. Wat je kunt doen, is je aandacht richten op de aanraking die je voelt op je eigen lichaam. Dat punt van contact, het raakvlak, is een heel tastbaar punt op je lichaam. Dat geeft houvast om je aandacht erheen te brengen. Als je met je aandacht in je lichaam bent, ben je automatisch aanwezig en bij jezelf.
Tip 3 – Aandacht bij je handen
Ook deze tip kun je heel goed toepassen in fysiek contact met anderen, als je iemand streelt bijvoorbeeld. Ook hierbij kan het namelijk snel gebeuren dat we te veel op de ander gericht zijn. Wat je doet, is heel simpel: je brengt je aandacht naar je handen en volgt ze. Je volgt iedere beweging, elke handeling. Zo ben je aanwezig bij wat je doet en daarmee in het moment en bij jezelf. Vind je het in het begin moeilijk om je aandacht naar je handen te brengen, volg ze dan met je ogen. Dat helpt.
Tip 4 – Aandacht bij je zintuigen
Door je aandacht naar je zintuigen te brengen, breng je jezelf naar wat je waarneemt op dit moment en daarmee naar het hier en nu, naar wat er nu werkelijk is. Bovendien brengt het je naar je lichaam en dus naar jezelf. Dus breng je aandacht naar wat je waarneemt met je ogen, met je oren, met je neus, zonder ernaar uit te reiken.
Tip 5 – Mediteer dagelijks
Dit klinkt heel algemeen, maar mediteren geeft een onderliggend fundament, dat je zal helpen om meer aanwezig te zijn in het hier en nu en daarmee dus bij jezelf. Mediteren ondersteunt alle bovenstaande tips en omgekeerd ondersteunen bovenstaande technieken je meditatie.
Bonus-tip
Er zijn heel veel situaties waarin je mogelijk van jezelf weggaat. Vaak zitten we dan op de ene of de andere manier in ons hoofd. Bijvoorbeeld als we een sterk verlangen voelen naar iemand, als we ons afvragen of iemand iets wel fijn vindt of als we bang zijn voor iemands oordeel. Voor bovenstaande tips maakt het niet uit wat erachter zit, je kunt ze altijd gebruiken. Het moeilijkste is nog eraan te denken in zo’n situatie waarin je ze goed zou kunnen gebruiken.
Daarvoor heb ik nog een extra tip: oefen ze zo vaak mogelijk, ook op momenten dat het niet zo hard nodig lijkt. Zo komt het meer in je systeem en wordt het ten eerste makkelijker om het toe te passen en ten tweede makkelijker om eraan te denken op het moment dat je het heel goed kunt gebruiken.
Laat je weten welke tip je het meest aanspreekt of welke je het meest brengt of misschien zelfs al heeft gebracht? Dat kan hieronder in het commentaarveld.
Wil je een keer onder begeleiding meer bij jezelf komen in een laagdrempelige sessie? Kijk dan eens naar ons kennismakingsaanbod voor de Hartstrelingmassage Aandacht.
Veel plezier van de tips!
Esther
Ja, ik merk inderdaad, dat ik niet altijd bij mezelf blijf, maar waarom zou ik ?
Het is toch prettig om je eens helemaal op de ander te richten en die ook het gevoel te geven “gezien te worden”. Wat is het probleem je te “verliezen” in de ander en wat is dat “verliezen” in de ander dan ? Graag naast het hoe bij jezelf te blijven ook waarom bij mezelf te blijven ?
Groet,
Jan
Beste Jan,
Dank je voor je reactie.
Ten eerste, je hoeft niets. We schrijven onze blogs aan de hand van wat mensen aangeven als probleem te ervaren of waar ze zich in willen ontwikkelen. Dat betekent dat je voor jezelf moet kijken of je er wat mee wil.
Ik kan kort aangeven wat er in mijn leven veranderd is door meer bij mezelf te blijven in contact. Het belangrijkste is dat ik zelf meer ervaar van de ander en de ander meer ervaart van mij. Het contact, het raakvlak, is groter wanneer ik en de ander bij onszelf blijven. Mijn ervaring is dat mensen waarmee ik contact heb en waarbij ik bij mezelf blijf, mij vertellen dat ze meer het gevoel hebben dat ze er mogen zijn, dat ze zich meer gezien voelen, ook al klinkt dat misschien paradoxaal.
Het antwoord op waarom je bij jezelf zou blijven in contact is eigenlijk te uitgebreid voor een korte reactie. We zullen er daarom meer aandacht aan geven in de volgende blog.
Warme groet,
Eli