Aanraking. Een eerste levensbehoefte. Net zo noodzakelijk voor ons mensen als eten en drinken. Zorgen dat we genoeg eten en drinken lukt de meesten van ons wel. Maar lukt het je ook om voldoende te voorzien in je behoefte aan aanraking?

In onze Nederlandse maatschappij is er veel afstand tussen mensen. Aanraking is lang niet zo gangbaar als goed voor ons zou zijn. Veel aanraking is daarbij ook nog eens functioneel. Iemand de hand schudden ter kennismaking of begroeting. Drie kussen op de wang. Een joviale schouderklop. Ja, het is aanraking. Is het voedend? Dat niet.

Het draagt niet bij aan de vervulling van onze behoefte tot fysiek contact. Het is een afstandelijke vorm van aanraking. Het handen schudden en het kussen zijn automatismen. Aangeleerde handelingen waar nagenoeg alle gevoel uit weg is. De schouderklop kan heel gemeend zijn, maar gaat vaak gepaard met een letterlijk afstand nemen om het gevoel van enig ongemak bij het fysieke contact te verhullen.

Voedende aanrakingKnuffel

Om echt in onze levensbehoefte te kunnen voorzien, is voedende aanraking nodig. Dagelijks. Zoek dat niet alleen in de uitgebreide aanrakingen als knus tegen elkaar aan kruipen, vrijen, knuffelen, strelen, masseren. Zoek het ook in die kleine momenten door de dag heen. Momenten van begroeting, even een hand op iemands rug of been, een kus op de wang, een korte streling.

Zolang het maar echt is. Authentiek. Vanuit je gevoel. Dan maakt het soort aanraking bijna niet uit. Dan kan het ook iemand oprecht de hand schudden zijn. Of die schouderklop geven.

Hieronder nog wat uitgebreidere handreikingen voor die momenten van begroeting. En dan ben ik straks heel benieuwd wat jij het liefst nu een plek in je leven gaat geven. Of op wat voor eigen ideeën je dit heeft gebracht.

Omhelzing

Voor mezelf heb ik gemerkt dat ik veel meer gevoel ben gaan krijgen bij het begroeten van mensen, toen ik ben overgestapt van de ‘standaard’ drie kussen op de wang (die vaak niet eens of maar half raak zijn) naar een omhelzing. Niet al mijn vrienden en familieleden gaan erin mee, maar veel wel. En man, wat maakt dat een verschil.

Een omhelzing is voor mij een moment van samenzijn. Even tegen elkaar, lijf aan lijf contact. Een ademhaling delen. Met sommigen is dat een kort moment, met anderen lang of bijna eindeloos. En ja, ook een omhelzing kun je automatisch en gedachteloos doen. Maar waarom zou je dat doen? ? Wees vol aanwezig in het moment, bij de ontmoeting. Sluit je ogen en adem het contact in.

Het kan best zijn dat mensen in je omgeving in het begin vreemd opkijken, als je hiermee aankomt. Dat ze er even aan moeten wennen. Het kan ook tot komische situaties leiden, waarin jij neigt naar een omhelzing en de ander met getuite lippen op je wang afkomt. Mijn tip: volg vooral je gevoel. Als jij voelt, ‘deze persoon zou ik nu graag omhelzen’, geef het aan. In lichaamstaal of in woorden. En kijk hoe de ander reageert.

Kus

Een andere alternatieve begroeting is een kus op de mond. Veel mensen reserveren die voor hun geliefde of voor hun kind. En dat laatste dan zelfs nog tot een bepaalde leeftijd. Dat is jammer, want zo’n kus doe je niet voor niks. Je deelt intimiteit, echte aanraking. Ook weer zo’n moment van samenzijn. Samenkomen in een ademhaling. Ook dat kan een plek hebben in een oprechte begroeting met een dierbare.

Ik begroet tegenwoordig verschillende vrienden en vriendinnen met een kus, soms aansluitend op een omhelzing. En ik begroet vaak mijn vader op die manier. Niet meer de afstandelijke drie kussen. Nee, één kus, met gevoel. Samen delen in dat moment.

En nu?

Wil je meer aanraking? Spreekt het je aan? Probeer het uit. En laat me hieronder weten wat je nieuwe ervaringen zijn. Of je eigen ideeën voor meer aanraking in je leven. Zo inspireer je mij en anderen en maken we samen een mooiere wereld.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

14 gedachten over “Aanraking? Yes, please!”

 1. Hallo Esther, Dank voor je woorden over aanraking en inderdaad, aanraking is essentieel. Ik raak mensen graag aan en doe dit ook vaak, dagelijks. Ik raak mijn geliefde op allerlei mogelijke manieren aan en ik omhels mijn kinderen ook vaak, heerlijk is dat. Ik ben het met je tekst eens, kan me er in vinden. De enige die ik een kus op de mond geef is mijn geliefde Louis en dat houd ik ook zo, dat voelt goed voor mij. Een mondkus is heel erg intiem en de anderen geef ik graag kussen op de wang of op het voorhoofd, ook intiem en net even iets anders. De mondkus bewaar ik voor mijn geliefde. Met vriendelijke groet, Sytske

 2. Lieve Esther,

  Helemaal waar en in de roos!!!!!!
  Gelukkig doe ik 2 avonden per week biodanza!!!!!!!!!! en 1 zondag in de maand..
  en heb ik een vrouw die langzamerhand went aan mijn behoefte aan huidhonger.
  Maar………..onze cultuur vind ik lastig..
  Knuffelen met mensen met wie ik dat niet gewend ben, is een lastige verandering als die ander er niet echt in meegaat!!
  Biodanza-mensen weten van elkaar dat ze graag knuffelen en dat het van levensbelang is.

  Dus – ik ben 69 – het is voor mij niet vanzelfsprekend nu meer te gaan knuffelen met vrienden die ik al lang ken.

  Aandachtig bij elkaar zijn in het moment dat is een goede oefening!!

  Bedankt, met knuffel…

  Jelle

  • Dank je voor het delen, Jelle.
   Verandering inzetten is ook niet altijd vanzelfsprekend. Dat hoeft het ook niet te zijn. Ook als je mensen al heel lang kent, kunnen ze je verrassen met hun reactie, als jij opeens iets anders doet dan daarvoor. Je bent 69, je hebt de rest van je leven nog voor je. Waarom zou je niet die verandering inzetten, als die past bij je gevoel, en kijken wat er gebeurt?
   Mijn ervaring is dat sommige mensen er heel makkelijk in meegaan, dat het gewoon één keer beginnen is met die omhelzing en dat dat genoeg is voor die verandering. En dat het met andere mensen meer gewenning heeft gekost en het niet meteen vanzelfsprekend werd, maar na verloop van tijd wel.
   Hartegroet,
   Esther

 3. Hallo, Knuffelen is mijn favourite gebarentaal ….. uitwisseling van liefde met je geliefde en dierbaren, maar ook uitwisselen van energie. Ik knuffel eigenlijk iedereen die ik ken of ontmoet …… je merkt snel genoeg of iemand een knuffel wilt als je ze tegenkomt.
  Intieme vrienden kus ik ook op de mond, echter wel alleen de vrouwelijke vrienden, de mannelijke willen het niet en is ook nog “raar” in deze maatschappij.
  Knuffelen is een teken van verbondenheid …. ik kan niet zonder.

  met dank voor je blog
  een liefdevolle warme knuffel
  Willem

  • Dank je, Willem, voor het delen van hoe jij dit in je leven brengt en beleeft.
   Sommige dingen vinden mensen nog raar, maar ik heb wel de afgelopen jaren gemerkt dat aanraking groeit. Ik geloof echt dat hoe meer mensen dit in hun leven brengen, hoe meer het ook een verandering in de maatschappij teweeg gaat brengen.
   Liefdevolle groet,
   Esther

 4. Lieve Esther,

  Ik ben blij met jouw artikel en voor mij is dit absoluut waar!
  Ik ben dol op knuffelen en aanraken (en aangeraakt worden). Net als Jelle heb ik ervaring met Biodanza en daar is knuffelen, aanraken en strelen een vanzelfsprekendheid. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met vaker een knuffel te geven in plaats van een hand. Ik heb gemerkt dat dit best wel als prettig wordt ervaren. Ook als ik fijn met iemand heb samengewerkt, geef ik haar (of hem) een knuffel na afloop. Ook al ken ik diegene pas 1 dag. Met een aantal vrienden geef ik eerst een knuffel/omhelzing gevolgd door een of drie zoenen. Het is een natuurlijk proces. Als er weerstand is, dan voel je dat snel aan en geef je alleen een hand.

  Geniet van elkaar en van het leven. Mijn idee is dat het best wat intiemer mag. Te vaak wordt er te moeilijk gedaan over lichamelijk contact. Als je mekaar maar respecteert en benadert in liefde komt het goed.

  Warme knuffels van mij, Ronald <3

  • Dank je voor het delen, Ronald. Wat fijn om te lezen hoe het in je omgeving wordt ervaren, dat je een knuffel ging geven in plaats van een hand.
   Ik denk ook dat het best wat intiemer mag en dat aanraking, ongedwongen fysiek contact gewoner mag worden. Daar zijn we ook naar onderweg, is mijn gevoel.
   In liefde,
   Esther

 5. Ik krijg er nooit genoeg van:
  Het strelen van slechts 1 vinger
  Een hand op het achterhoofd
  Handen vasthouden bij het samen lopen
  Spontane innige knuffels
  Voetmassage
  Gezichtsmassage
  Voorbeelden van aanrakingen vol tederheid en liefde die het hart verwarmen.
  Liefs,
  Cees

 6. Hoi Lieve, Mooie Esther,
  Tja….knuffelen!
  Altijd voor in, maar dat weet jij al.
  Geeft warmte, veiligheid, genegenheid en energie.
  Zou verplicht moeten worden bij de opvoedcursus beginnende ouders…
  Ik ondervind persoonlijk nadeel van gemis van knuffelen tijdens de opvoeding bij mijn partner…
  Ik knuffel hem wel én voor mijn broodnodige portie ga ik naar Biodanza.

  Dikke, stevige, warme, liefdevolle knuffel ? Aranka

  • Hey lieve Aranka,
   Dank je voor je bijdrage. Ja, knuffelen is helemaal jouw ding.
   Liefs,
   Esther

 7. Lieve Esther,

  Ja, ook voor mij is de knuffel in de plaats gekomen van de 3 kussen in de ruimte. Het is veelzeggender en veel liefde voller. In het begin was het voor enkele personen even vreemd, maar snel genoeg went men eraan en beantwoorden ze al snel met eenzelfde benadering. Ik kan er niet buiten en start met mijn lief iedere dag zo met een uitwisseling van energie en liefde. Kussen met vrienden op de mond is nog niet voor alle vrienden en familie, omdat niet iedereen daar prijs op stelt, maar bij velen hoort het er ook gewoon bij, maar nog niet bij mannen.

  Liefs, Jan

  • Dank je voor je bijdrage, Jan.
   Mooi dat je dat zo in je leven hebt kunnen brengen en dat je hebt ervaren dat anderen eraan wennen en je op dezelfde wijze beantwoorden.
   Liefs,
   Esther

Reacties zijn gesloten.

gratis