2016-08-30 Man met knuffelIeder mens heeft behoefte aan intimiteit. Dat is ons ingeboren, het geeft ons geborgenheid, een bedding voor groei, een gezonde basis om vanuit uit te vliegen en weer in terug te keren. Intimiteit heeft veel te maken met verbinden en met aandacht. We verbinden ons graag met anderen, maar een intieme band met onszelf is minstens zo belangrijk. En soms heb je gewoon even niemand in je nabijheid met wie je intimiteit kunt delen, of dat nu gaat om aanraking of om het delen van je zielenroerselen.
Onderstaande tips voor intimiteit in je eentje zijn dus net zo geschikt wanneer je alleen door het leven gaat als wanneer je een partner of een nabije vriend(in) hebt met wie je veel kunt delen. Sommige gaan over aanraking, andere over geestelijke of emotionele intimiteit.

 1. Kijk jezelf aan in de spiegel

  Je ogen weerspiegelen je innerlijke wereld, meer dan welk ander lichaamsdeel dan ook. Als je diep in iemands ogen kijkt, in rust en aandacht, kun je iemands innerlijk zien en voelen. Tegelijk laat je de ander in jouw kijken en zo ga je samen een diepe verbinding aan voor dat moment. Stel je voor dat je dat intieme moment eens niet met een ander deelt, maar met jezelf. Tegelijkertijd zie je dan in je eigen ogen wat er in je leeft en je voelt wat er in je geraakt wordt, als iemand je diep in de ogen kijkt. Een innige, intieme verbinding met jezelf.

 2. Raak jezelf aandachtig aan

  Streel, kus, masseer jezelf. Je huid en je hele lichaam hunkeren naar aanraking, dus waarom niet aanraking door jezelf? Dat kan op talloze manieren. Je kunt jezelf een voet- of hoofdmassage geven. In bad of onder de douche kun je je hele lichaam liefdevol wassen met een zachte spons, of een ruwe, als je dat juist prettig vindt.
  Je kunt met liefde je huid strelen met je handen, je vingers, een veer, iets zachts, en genieten van die aanraking, je lichaam liefkozen zoals je dat met andermans lichaam zou doen. Je kunt zelfs jezelf kussen. Je bovenarmen bijvoorbeeld lenen zich daar uitstekend voor door hun zachtheid.

 3. Schrijf een liefdesbrief aan jezelf

  Een heel andere vorm van intimiteit is dit, wel een heel waardevolle. Kijk naar jezelf als de belangrijkste persoon in je leven, wat je tenslotte ook bent, en verklaar de liefde aan jezelf. Schrijf wat je het mooist, liefst, meest fantastisch aan jezelf vindt en meen wat je schrijft. Je kunt de brief versieren met mooie dingen, er een geurtje op doen, en hem zelfs ook op de post doen naar jezelf. Lees daarna je brief ook en laat alles wat je hebt geschreven echt binnenkomen. Als je het hardop voorleest, komt het nog meer binnen.

 4. Knuffel met jezelf

  Soms is er niets lekkerders dan in een warme, zachte omhelzing te zitten. Dat kan ook heel goed met jezelf. Je kunt heerlijk je armen om jezelf heen slaan, je ogen sluiten en je overgeven aan de omhelzing met jezelf. Ook kun je knus op de bank zitten met een lekker zacht kussen of een knuffeldier in je armen. Dat geeft een heerlijk zacht, geborgen gevoel.
  Kinderen snappen dat en vinden het heerlijk om met een knuffeldier te zitten, te lopen, te slapen. Om een of andere reden denken we als volwassenen dat we het niet meer nodig hebben of dat het gek is om te doen en dat is jammer, want het is zo goed voor ons.

 5. Dans met jezelf

  Met dansen kun je je heel close voelen met iemand, heel intiem. Door de beweging van je lichaam en je verbinding met jezelf, de muziek, de ander kan er een intens gevoel van nabijheid en intimiteit ontstaan. Ook als je met jezelf danst, kun je dat gevoel van nabijheid en intimiteit ervaren, niet met een ander, maar met jezelf. Dat gevoel kun je nog eens versterken door jezelf ook te strelen, te liefkozen, te koesteren tijdens het dansen, gewoon op je gevoel.

 6. Deel met je dagboek

  Delen wat in je omgaat, iedereen heeft daar in meerdere of mindere mate behoefte aan. Soms heb je mensen om je heen met wie je werkelijk alles kunt delen, en soms heb je dingen die je even met niemand kunt of wil delen, maar die je wel graag kwijt wil. Een dagboek is daarvoor een heel mooi medium. Het is eindeloos geduldig en je kunt er alles aan toevertrouwen wat je maar wil. Delen met een dagboek kan sowieso fijn zijn, ook als je wel iemand hebt aan wie je in vertrouwen alles kunt vertellen.

 7. Vrij met jezelf

  Met aandacht en in verbinding met je gevoel jezelf aanraken, vrijen met jezelf, kan heel vervullend zijn voor je behoefte aan intimiteit. Belangrijk is daarbij om de tijd te nemen, met je aandacht volledig aanwezig te zijn, en je hele lichaam mee te nemen in je aanrakingen. Het gaat dus niet om de snelweg naar een orgasme, maar om jezelf beminnen als een geliefde. Streel jezelf over je hele lichaam, zoals jij dat fijn vindt, en geniet van je aanrakingen, ga erin op. Je kunt naakt beginnen, maar gekleed kan ook. Dan kun je jezelf al strelend uitkleden.
  Het is fijn om eerst een aantrekkelijke sfeer voor jezelf te creëren, bijvoorbeeld met fijne muziek, gedempt licht, kaarsen, een geurtje, een comfortabel plekje, zachte kussens of andere dingen, net wat bij jou past. Zo neem je meteen ook meer tijd en richt je je aandacht alvast op wat je gaat doen.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er vele manieren om intimiteit met jezelf te ervaren en om je natuurlijke behoefte aan intimiteit (deels) zelf te vervullen. Ik hoop dat je inspiratie haalt uit deze tips en dat je die tips eruit pikt die jou het meest aanspreken. Laat je me in een reactie weten welke dat zijn? En ook als je zelf nog ideeën of tips hebt, nodig ik je van harte uit om die in een reactie te zetten. Ik ben daar erg benieuwd naar en anderen kunnen daar ook weer inspiratie uit halen.
Wil je daarnaast nog graag meer intimiteit met anderen in je leven brengen, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom bij Hartstreling voor bijvoorbeeld een Knuffelsessie of de maandelijkse Groepsknuffel.

Deel deze pagina op:

2 gedachten over “7 tips voor intimiteit in je eentje”

Reacties zijn gesloten.

gratis