massages_banner2_basisMisschien vind je masseren heel fijn, maar heb je het gevoel dat je er niet zo goed in bent. Of vindt je partner het heerlijk om door jou gemasseerd te worden, maar vind je het zelf snel saai. Misschien denk je wel dat je niet kunt masseren, omdat je de juiste technieken niet beheerst. Of masseer je soms wel, maar word je eigenlijk liever zelf gemasseerd en maak je het liefst met je partner de deal ‘ik wil je wel masseren, als jij mij ook masseert’.
In deze blog geef ik je zeven tips die je helpen om toch heerlijk te masseren en er ook nog zelf net zoveel van te genieten als degene die je masseert. Als je deze tips toepast, hoef je je niet onzeker te voelen over je massagekunsten en is het voor de ander altijd een fantastische ervaring.

 1. Masseer met zachtheid

  Veel mensen denken bij een massage aan kneden en knijpen, stevige handgrepen. Bij een massage van de spieren, door een fysiotherapeut of een sportmasseur, is dat natuurlijk ook nodig. Als je gewoon lekker ontspannen wil masseren, gewoon thuis op de bank, is dat helemaal niet van belang. Aanraking is dan de kern en die aanraking mag zacht zijn. Strelingen, lange streken met de voor- en achterkant van je handen, rondjes wrijven op iemands rug of met je vingertoppen zachtjes trommelen op zijn/haar buik, het kan allemaal.

 2. Masseer met je hele lichaam

  Niemand heeft ooit gezegd dat masseren met je handen moet. Als je met je hart masseert en je lichaam vandaaruit beweegt, kun je met je handen heerlijk masseren, maar ook met bijvoorbeeld je armen. Of je strijkt met je lippen langs iemands nek of je blaast zachtjes over zijn/haar rug. Om de ervaring nog dieper te maken kun je ook je adem integreren in je bewegingen. Laat je lichaam dansen op de golfbeweging van je adem.

 3. Masseer met je hart

  Veel mensen masseren met hun handen en hun hoofd. Hun handen bewegen en hun gedachten sturen die beweging aan. Dat betekent dat je hoofd razend druk is met bedenken wat je nu kunt doen, wat de ander fijn zal vinden of nodig heeft, etcetera.
  Echt masseren doe je met je hart, met je gevoel. Je legt je hele lichaam in de massage. Hoe doe je dat dan? Je gaat met je aandacht naar je hart en je voelt je hart en de liefde en verbinding die daarvan uitgaan naar de ander. En vanuit dat gevoel ga je masseren. Je laat als het ware je hart bewegen en je handen, je hele lichaam bewegen als vanzelf mee.

 4. Geniet van de aanraking

  Als je masseert, raak je niet alleen de ander aan. Met elke aanraking van jou raakt de ander ook jou aan. Zorg dus dat je die aanraking ook binnen laat komen en dat je er zelf ook van geniet. Volg het gevoel in je handen en laat je leiden door je lichaam en wat voor jou fijn voelt. Als je dat doet, is het automatisch ook fijn voor de ander.

 5. Masseer met aandacht

  Aandacht is een van de belangrijkste elementen van een fijne massage, eigenlijk van alles wat je in het leven doet. Wees met je aandacht bij wat je doet. De eenvoudigste manier is met je aandacht je handen te volgen in hun aanrakingen. Als je dat doet, ben je echt aanwezig in je aanrakingen en de ander voelt die aanwezigheid. De aanraking is dan meteen veel intenser en vollediger. Als je intussen denkt aan de boodschappen van morgen of de vakantie van een maand geleden, dan ben je er met je aandacht niet bij. Dat maakt voor de ander de aanraking minder raak en voor jezelf groeit de kans dat je het saai gaat vinden.

 6. Maak verbinding

  Dit sluit aan op verschillende andere tips en de kern is deze: maak met je hart en je hele aanwezigheid verbinding met de ander. Een makkelijke manier is je voor te stellen dat er een energetisch lijntje loopt van jouw hart naar het hart van de ander. Door zo te masseren voelen jullie beiden dat je echt díe persoon aan het masseren bent en niet een willekeurig iemand. Je creëert een soort coconnetje waarin jullie op dat moment samen verblijven. Dit helpt je ook meteen om met aandacht te masseren en om te masseren met je hart.

 7. Masseer jezelf

  Wat nu als je heel graag alle bovenstaande tips wil toepassen, maar je hebt niemand om te masseren? Er is één iemand die altijd in de buurt is en die altijd zin heeft in een massage, als jij dat ook hebt: Dat ben jij! Je kunt natuurlijk niet overal bij, maar je kunt jezelf bijvoorbeeld een heerlijke voetmassage geven. Of je masseert je armen, je benen, je buik, je billen, je hoofd, je gezicht. Net wat jij lekker vindt en waar jij nu zin in hebt.

Als je vóór deze tips masseren al fijn vond, dan zul je zien je er alleen maar meer van zult gaan genieten. Als je nog moeite hebt met masseren of het saai of spannend of wat dan ook vindt, probeer dan eerst gewoon eens één van de tips en kijk wat het je brengt. Je zult zien dat je plezier in masseren toeneemt en je kunt steeds een stapje verder doen door weer een nieuwe tip erbij te pakken.
Ik ben heel benieuwd naar je reacties op en je ervaringen met de tips, dus laat vooral hieronder een berichtje achter om deze te delen. Wat is de tip die voor jou de omslag geeft naar meer plezier in masseren of welke tip heb je misschien zelf nog?
En als je zelf eens ongedwongen wil genieten van een heerlijke massage, dan ben je natuurlijk van harte welkom bij Hartstreling.

Deel deze pagina op:

gratis