Ken je dat? Van die momenten dat je eindeloos druk in je hoofd bent? Dat je hoofd vol gedachten zit? Je wil ontspannen, je hoofd leegmaken en tot rust komen, maar hoe doe je dat nou? Hoe vind je de rust in je hoofd waar je zo naar verlangt?

Veel mensen die bij me komen voor een Tantra-massage zijn daarnaar op zoek. Naar even een moment voor zichzelf, naar rust in het hoofd, naar diepere ontspanning. Moet je dan per se een massage boeken om rust in je hoofd te krijgen? Nee hoor, het mag natuurlijk, en het helpt absoluut. Maar met de tips die ik je hier geef, kun je zelf ook al veel bereiken. Als je ze toepast natuurlijk. Het zijn handzame tools die je in het moment zelf kunt gebruiken en die direct resultaat geven.

Waarom helpen deze tips zo snel?

Daarvoor leg ik even een klein beetje uit over gedachten en aandacht. Als we in ons hoofd zijn, zijn we helemaal met onze aandacht bij onze gedachten. Onze gedachten staan aan het roer en eisen onze aandacht op. Vaak gaat dat helemaal vanzelf en merken we af en toe op dat onze gedachten met ons aan de haal zijn gegaan.

Je hebt misschien al gemerkt dat het niet zo goed werkt om je gedachten weg te drukken of boos op jezelf te worden. Dat komt, doordat je dan feitelijk nog meer aandacht geeft aan je gedachten. Probeer maar eens om niet aan een roze olifant te denken. Hoe sterker je denkt “ik wil niet aan een roze olifant denken”, des te sterker komt het beeld van die roze olifant in je hoofd.

De kunst is om je aandacht te brengen naar waar je je aandacht wél wil hebben. Als je je aandacht eenmaal op iets anders richt, zul je merken dat je heel snel uit je hoofd bent. Hoe meer je ermee oefent, hoe makkelijker het gaat. En hoe langer het duurt voordat je weer terug in je hoofd bent.

Elk van deze tips geeft je een beproefd focuspunt om je aandacht op te richten. Je hoeft ze niet allemaal te proberen, maar probeer er op z’n minst een paar. Zo ontdek je wat voor jou het beste werkt. Het ene moment zal de ene manier beter werken, het andere moment een andere manier.

1. Breng je aandacht naar je adem – een mini-ademhalingsoefening

Sta even stil en stop met wat je aan het doen bent. Breng je aandacht naar je ademhaling en volg je adembeweging gedurende drie in- en uitademingen. Het beste werkt het, als je daarbij bewust en rustig naar je buik ademt. Het haalt je niet alleen uit je hoofd, het brengt je ook een zekere ontspanning en rust. Oh ja, en dit kan natuurlijk ook als je zit, ligt of hangt.

2. Breng je aandacht naar je lichaam – de bodyscan

Je aandacht naar je lichaam brengen kun je heel makkelijk doen met een zogeheten bodyscan. Ga met je aandacht naar binnen en sta even stil bij wat je voelt in je lijf. Dat kan van alles zijn, een kriebel in je keel, een tinteling over je arm, kippenvel op je rug, een pijnlijke plek, een koude rilling, een hittegolf, spanning in je buik of een ontspannen bekken. Laat alles er gewoon zijn, neem het alleen waar. Ga rustig met je aandacht je lichaam langs en neem waar wat je tegenkomt. Je hoeft er verder niets mee te doen.

3. Volg je handen met je aandacht

Wees even helemaal met je aandacht bij je handen en volg hun bewegingen, hoe klein en subtiel ook. Het maakt niet uit wat je aan het doen bent. Of je nu aan het koken bent of een blog aan het schrijven, wees gewoon even met je aandacht bij je handen. Kijk en voel hoe ze bewegen, wees je bewust van hoe ze voelen, wat ze aanraken en hoe dat voelt.

4. Wees je bewust van je zintuigen

Je richt je aandacht het makkelijkst op een ding tegelijk. Kies hierbij dus een van je zintuigen uit om je aandacht op te richten. Ruik bijvoorbeeld met volle aandacht aan een sterk geurende bloem. Breng je aandacht helemaal naar de regen op het tentdak. Of proef met je ogen dicht van een vers geplukte framboos.

5. Raak jezelf met aandacht aan

Streel jezelf langzaam en met aandacht. Op je arm, je buik, je wang, net waar jij het fijn vindt. Wees met je volle aandacht bij de aanraking die je voelt. Je kunt zacht strelen met je vingertoppen, een beetje steviger met een nagel of hoe jij het maar fijn vindt. Je mag jezelf best een beetje verwennen. Dat genieten helpt ook om uit je hoofd te komen.

6. Beweeg traag en aandachtig

Ga heel trage bewegingen maken en volg die met je aandacht. Al beweeg je om te beginnen alleen maar een vinger of je hoofd, wees met je volle aandacht bij die beweging. Laat vervolgens je beweging uitgroeien zodat stukje bij beetje je hele lichaam erin meegaat. Blijf met je aandacht steeds bij je beweging en wees je bewust van wat je waarneemt in je lichaam.

7. Beweeg stevig en aards – en aandachtig

Ga bijvoorbeeld even stevig springen, stampen of dansen en wees daar met je volle aandacht bij. Doe het echt vol overgave, met je hele lijf. Het helpt om er lekker stevige, energieke muziek bij aan te zetten. Heb je de neiging om erbij te gaan zingen? Uit volle borst? Vooral doen. Dat maakt je hoofd nog meer leeg.

Bonustip – Meditatie

Mocht je nog niet mediteren, neem dan nu je eerste stap. Meditatie geeft, in tegenstelling tot de andere tips, niet direct resultaat, maar… het legt een belangrijk fundament in je, een basis van rust en ontspanning die je door je hele leven zult gaan merken. Daardoor zullen bovenstaande tips een groter effect op je hebben en makkelijker zijn om toe te passen.

Om je te helpen met mediteren te beginnen of je meditatie te vergemakkelijken, heb ik eerder het artikel Meditatie in 7 stappen geschreven. Je vindt het artikel hier.

Altijd rust in je hoofd?

Krijg je met deze tips voor altijd rust in je hoofd? Ons hoofd blijft natuurlijk een gedachtenfabriek en we leven in een hectische maatschappij. Maar zoals ik hierboven al schreef: hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt en hoe langer de rust blijft. Hoe vind jij het makkelijkst die rust in je hoofd? Deel het hieronder in een reactie. Daar inspireer en help je ook andere lezers mee.

En wil je ook ervaren hoeveel rust in je hoofd mijn massages je geven? Kom dan eens kennismaken in de Hartstrelingmassage kennismakingssessie en neem de rust mee naar huis.

Liever een sessie zonder massage, maar wel met totale ontspanning? Dan is Deep Relaxation dé sessie voor jou.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

gratis