In Tantra gaat heel veel om ervaren wat iets doet in je lichaam. Waarom? Omdat wat je voelt in je lichaam het enige is wat écht is, het enige wat werkelijk hier en nu ís. En omdat je voller leeft, als je daarbij aanwezig kunt zijn. Bij velen van ons speelt een groot deel van hun leven zich af in hun hoofd. We zijn vaak meer bezig met gedachten over een situatie dan met echt voelen in ons lijf wat er werkelijk is.

Niet zo gek, want we krijgen al vroeg geleerd dat je over dingen moet nadenken en dat we allerlei dingen moeten weten. Ervaren en hier en nu zijn wordt daarmee uit ons leven gebannen. En dat is jammer, want daarmee gaat meer dan de helft van ons leven aan ons voorbij, zonder dat we er erg in hebben. Daarom hier een zevental tips die je kort en makkelijk door de dag heen kunt toepassen om even terug in je lijf te komen.

1 – Sta stil en adem

Adem is de grootste constante factor in ons leven. Adem hebben we altijd bij ons. Adem is ook de meest directe en eenvoudige manier om onszelf terug te brengen naar ons lichaam. Sta (of zit, lig, whatever) heel even stil en observeer je ademhaling. Voel hoe je adem je longen vult en weer verlaat. Doe dit twee of drie ademhalingen en baf, je bent in je lichaam.

2 – Doe een bodyscan

En dan bedoel ik niet zo’n scan op het vliegveld of medische check-up, maar waarnemen wat je in je lichaam voelt en ervaart, op dat moment. Ga met je aandacht naar binnen en sta even stil bij wat je voelt in je lijf. Dat kan van alles zijn, een gespannen spier of een ontspannen buik, koude voeten of een hoofd dat ploft van hitte, een kriebel in je keel, tintelingen in je armen, pijn in je knie, een nies in aantocht. Ga rustig je lichaam langs met je aandacht en neem waar wat je tegenkomt. Je hoeft verder niets met wat je tegenkomt. Laat alles er gewoon zijn, neem het alleen waar.

3 – Volg je handen

Het maakt niet uit wat je aan het doen bent, of het nu afwassen is of een berichtje typen op facebook, wees gewoon even met je aandacht bij je handen. Kijk en voel hoe ze bewegen, hoe ze voelen, wat ze aanraken en hoe dat voelt.

4 – Gebruik je zintuigen bewust

Met zintuigen kom je bij directe waarnemingen van je lichaam. Zingtuigen zijn de verbinding tussen ons lichaam en de wereld om ons heen. Onze zintuigen gebruiken we de hele dag door en zijn daarmee een heel toegankelijke manier om onszelf even terug te brengen naar ons lichaam. Enkele suggesties: Drink met aandacht je thee en proef de smaken, voel de warmte ervan in je lichaam. Voel het water van de douche over je heen stromen. Luister naar de vogels, de wind, de regen op het dak en laat het binnenkomen. Ruik het avondeten of de verse koffie in de ochtend.

5 – Beweeg

Hoe harder we nadenken, hoe stiller we zitten. Ons hele lijf kan verstard raken, als we in ons hoofd zitten. En daar is ons lichaam niet op gebouwd. Ons lichaam is gebouwd op bewegen. Je bekken, je ruggengraat, je hele lichaam… Met rustige, trage bewegingen verplaatst je aandacht zich vanzelf van je hoofd naar je lichaam, naar die beweging. Je lichaam wordt er soepel van en ook je geest. De beste ideeën komen vanuit een lichaam en geest in beweging.

6 – Stamp en spring

Met stampen en springen, en dan niet een beetje, maar vol overgave, land je telkens stevig op de aarde. Probeer het maar eens en je zult merken dat je snel in je lichaam zit. Je kunt er ook een nummer energieke en stevige muziek bij opzetten, dat maakt het nog leuker en je houdt het langer vol ook.

7 – Raak jezelf aan

Je kunt jezelf strelen, kriebelen, zachtjes (of harder) bekrabben met je nagels, en wat jij maar lekker vindt aan aanrakingen. Voel je eigen aanrakingen en je zit zo in je lijf. En leuker nog, geniet er ook van! Je kunt ook jezelf bekloppen, lekker stevig ook, waar je maar bij kunt. Was je weg aan het dromen of suffen, dan ben je er meteen weer bij.

Bonustip

Als je veel in je hoofd zit, werken al deze dingen misschien maar heel even, maar je kunt ze zo vaak doen als je wil. Hoe vaker je jezelf in je lichaam brengt, des te makkelijker het gaat en des te langduriger het effect is. Iets wat je kan helpen om eraan te denken, is een timer zetten die op willekeurige momenten afgaat. Steeds als de timer gaat, check je even of je in je lijf zit en zo niet, dan voer je een van bovenstaande tips uit.

Het makkelijkst en effectiefst is het om een tip te kiezen die je het meest aanspreekt en die een tijdje steeds te doen. Door de herhaling gaat het in je lijf zitten en zul je merken dat je er sneller en vaker zelf aan gaat denken, ook zonder timer.

En als je dan toch een favoriete tip gaat kiezen, laat je ons en je medelezers dan ook even weten welke dat is en wat het met je doet? Dat kan met een bericht in het commentaarveld hieronder.

Jouw tip

Wat doe jij nog meer om in je lijf te komen en wat brengt dat je? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder en inspireer ons en anderen met jouw tip.

Nog meer in je lijf?

Wil je je laten meenemen lekker je lijf in? Boek een heerlijke massagesessie en laat je helemaal meevoeren in weldadige aanraking om jezelf te ervaren in het hier en nu.

Met liefde,
Esther

Deel deze pagina op:

2 gedachten over “7 snelle tips om in je lijf te komen”

Reacties zijn gesloten.

gratis