Een vraag die wij nog wel eens krijgen en ook nog wel eens terughoren als we ergens anders bij een tantraworkshop of -training zijn is: Maar hoe passen wij tantra nou in ons drukke leven in. We hebben geen tijd om elke dag 2 uur te masseren of oefeningen te doen. Onderstaande tips kunnen je hierbij op weg helpen.

 1. Knuffel andersOmhelzing

  Vaak als we knuffelen, hangen we aan de ander of de ander hangt aan ons. Probeer eens wat vaker helemaal recht te blijven staan in een knuffel. Maak het gelijkwaardiger en stromender door net iets versprongen te staan, zodat jullie hoofden naast elkaar komen, zonder dat je je nek hoeft te buigen. Je energie kan dan vrij blijven stromen van stuitje tot kruin.

 2. Kijk elkaar in de ogen

  Kijk elkaar gedurende de dag regelmatig even echt en ontspannen in de ogen, al is het maar een paar tellen. Dit kan spontaan zijn, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan momenten als ‘s ochtends bij het opstaan of ‘s avonds bij het slapengaan.

 3. Neem korte momenten van contact

  Neem ook af en toe wat meer tijd voor contact. Even tegenover elkaar staan, elkaars handen vasthouden en elkaar een paar minuten in de ogen kijken, gevolgd door elkaar gelijkwaardig te omhelzen. Deze tip sluit dus aan bij bovenstaande tips en combineert dit tot een bewust gekozen moment van echte aandacht voor elkaar. Neem hier 5 tot 10 minuten voor.

 4. Stop met het automatische “ik hou van jou – ik ook van jou”

  Zeg “ik hou van je” als je het ook echt voelt, zonder het van de ander ook meteen terug te verwachten. Zeg het ook alleen terug als je het ook werkelijk voelt. Op die manier krijgt het weer waarde om tegen de ander te zeggen dat je van hem of haar houdt. In het begin kan dit wat onwennig zijn, maar dat is elke verandering.

 5. Kus met aandacht

  Deze tip sluit eigenlijk aan bij de bovenstaande tip. Ook kussen doen we vaak heel automatisch, vaak bij afscheid en thuiskomst. Ook hier is de tip om dit met aandacht te doen en niet meer als automatisme. Neem even de tijd om echt je partner te voelen in je kus en om je eigen gevoel ook in de kus te leggen. Een kus met aandacht op de wang geeft meer verbinding dan 20 automatische kussen op de mond.

 6. Streel

  Streel elkaar regelmatig, over de rug, over een been, etc. Ook hier weer: doe het met aandacht. Wees je er van bewust dat je de ander streelt, voel hem of haar ook werkelijk onder je hand. Elkaar zo strelen kan heel vaak, zoals tijdens het koken, wandelend door het park, zittend op de bank, etc. Maak ook hier geen nieuw automatisme van, maar doe het bewust en met aandacht.

 7. Blijf bij jezelf en in verbinding

  Ik eindig met de belangrijkste en lastigste tip voor veel mensen in een relatie. Blijf bij jezelf, betekent dat je in momenten van contact op jezelf blijft staan en dat je zelf de verantwoording neemt voor je eigen leven en geluk, juist in het contact met je partner. Als je iets verlangt van je partner, vraag het, maar eis of verwacht het niet. Dat betekent dus ook je kwetsbaar opstellen, want de ander heeft de vrijheid om wat je vraagt te weigeren. Vraag aan je partner hoe hij of zij de dingen vindt die jij doet. Daar hoef je je niet meteen op aan te passen, maar zonder die informatie heb je de keuze niet eens en weet je misschien niet eens wat er in je partner omgaat.

Veel van de tips gaan om aandacht, dus dingen naar je partner toe met aandacht doen. Aandacht hebben voor wat er is, is een belangrijk aspect binnen tantra en het is dus ook niet zo vreemd dat het in deze tips terugkomt. Wij hebben zelf ook ooit deze stap gemaakt, van automatismen naar aandacht, en we kussen elkaar misschien minder en zeggen minder vaak dat we van elkaar houden, maar het is altijd gemeend en daardoor is onze relatie verdiept en onze verbinding vergroot.

Heb je zelf nog andere tips, deel deze dan in een commentaar onder deze blog.

Wil je meer leren over hoe je tantra in je drukke dagelijkse leven kunt toepassen, dan kun je ook contact opnemen voor een ervaringssessie, waarin je niet alleen tips krijgt, maar ook vooral gaat ervaren hoe je dat kunt doen.

Deel deze pagina op:

gratis