2016-11-24-levensenergieWat kun je zelf thuis doen om je (levens)energie meer te laten stromen? Dat was de vraag die Sandra ons stelde. Misschien heb jij die vraag ook. Ik weet dat ik ‘m in het verleden wel heb gehad. In een workshop word je daarin meegenomen, maar hoe vertaal je dat naar je dagelijks leven? Welke eenvoudige dingen kun je thuis doen om je energie meer te laten stromen?

Intussen heb ik een heleboel manieren geleerd om dat te doen. Hieronder geef ik je zes manieren, die elk in de basis heel eenvoudig zijn en die je heel ver kunt uitdiepen, als je dat zou willen.

1. Meditatie

Deze tip heb je misschien al vaker gelezen of gehoord, en ja, ook hier komt ie weer terug. En dat is niet voor niets. Als je begint met dagelijkse meditatie, merk je misschien nog niet meteen effect op je energie. Dat komt, omdat meditatie meer op de subtielere energieniveaus werkt. Maar ook als je het nog niet merkt, het effect is er wel degelijk. Je zult het misschien eerst herkennen als een groter gevoel van ontspanning, maar langzaam zul je merken dat het je over de hele linie meer energie geeft.

2. Adem

Je adem is een krachtig instrument om je energie meer te laten stromen en eigenlijk is dat heel simpel. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is het volgende: Sta een paar keer per dag stil bij je ademhaling en adem dan 1 à 2 minuten langzaam en diep. Houd tussen uit- en inademing een pauze, een moment van leegte, maar forceer dit niet. Adem naar je navel… of dieper, naar je schaambot of je kruis. Hoe lager de adem kan komen, hoe meer energie er kan gaan stromen.

3. Houding

Hoe je houding is heeft heel veel en heel direct invloed op je energie. Als je in elkaar zit, bijvoorbeeld omdat je somber, boos, verdrietig of moe bent, zet je je energie vast. Sterker nog, als je gaat zitten of staan met hangende schouders en je hoofd in je handen, dan wórd je moe, of verdrietig of somber, zelfs als je je daarvoor niet zo voelde. Dus als je je moe voelt, of voelt dat je energie niet echt stroomt, maak dan je houding recht, open, actief. Recht je rug, doe je schouders naar achteren, zet je hoofd recht op je nek. Misschien voel je niet meteen je energie meer gaan stromen, maar het voorkomt dat je vermoeidheid toeneemt en het maakt de weg vrij voor je energie.

4. Stem

Een andere plek waar onze energiestroom vaak stokt, is in onze keel. Je stem gebruiken maakt je keel open en als je je keel opent, geef je ruimte aan de energie en kan die vanzelf gaan stromen. Ik heb het dan niet over praten, maar over klanken maken met je keel. Dat kunnen gewoon losse, enkele klanken zijn, maar zingen kan ook, of meditatief zingen, met een mantra bijvoorbeeld. Met iets als AUM bijvoorbeeld, kan je hele lijf mee gaan resoneren.

5. Beweging

Een heel makkelijke manier om je energie te laten stromen, is langzaam bewegen. Ga bijvoorbeeld dansen, maar dan heel langzaam, vertraagd, als in slow motion. Of ga wandelen, langzaam. Door zo heel langzaam te bewegen, word je je heel bewust van je lichaam en kan je energie sterk gaan stromen door je hele lijf. Deze vertraagde manier van bewegen vind je onder andere in Tandava en Tai Chi.

6. Bekken

Je bekken is de bron, de basis van je levensenergie. Als je bekken vastzit, en ik merk dat dat bij veel mensen zo is, dan kan de energie niet goed doorstromen. Bewegen met je bekken is dus heel effectief om je levensenergie meer te laten stromen. En het is ook nog eens heel eenvoudig. Je beweegt gewoon rustig je bekken van voor naar achter, denk maar aan de beweging die je maakt tijdens seks. Pas op voor de valkuil van het heen en weer wiegen met je heupen. Dat voelt misschien wel lekker, maar het maakt niet je levensenergie wakker.

Doe je mee?

Dit zijn de tips die ik je nu kan geven. Weet je al wat jij wil gaan uitproberen? Mijn advies, probeer ze allemaal! Niet allemaal morgen misschien, maar experimenteer en voel wat het je geeft. Elke tip betrekt immers een ander deel van je lichaam, van je systeem, en zo levert alles op zijn eigen manier energie.

Gebruik het commentaarveld hieronder om te laten weten wat jouw favoriete tip is en wat die doet met jouw energie. Zo inspireer je ons en anderen.

En heb jij ook een vraag, net als Sandra? Stel hem in het commentaarveld onder ‘Wil jij ons helpen?‘ en lees het antwoord in een van onze volgende artikelen.

Deel deze pagina op:

gratis