Ons menselijk lichaam is gebouwd op aanraking. We zijn een sociaal wezen en een van de meest essentiële vormen van dat sociale contact is onderlinge aanraking. In onze westelijke maatschappij zijn we daarvan verwijderd geraakt. Aanraking is vaak beladen en niet meer vanzelfsprekend.

Des te sterker merken we de positieve effecten, als we kunnen ontspannen in de aanraking met een of meer medemensen. In een Tantra- of knuffelworkshop bijvoorbeeld, of bij een Biodanza-les. Of gewoon in een ontspannen omhelzing met een dierbare.
Niet alleen in aanraking met mensen merken we die positieve effecten. Ook bij het aanhalen van een hond of kat, in het knuffelen met een koe of zelfs met een knuffeldier of zachte deken.

6 positieve effecten van aanraking

Ontspanning

Aanraking is zo natuurlijk voor ons lichaam, dat wanneer je op een plezierige manier wordt aangeraakt, je vanzelf ontspannen raakt. Zodra ons hoofd er niet meer tussen zit, kunnen we ons overgeven aan de aanraking en heerlijk in die ontspanning zakken.

Ons zelfhelend lichaam

Aanraking brengt niet alleen ontspanning, het brengt ook iets op gang in je lichaam. Ontspannen aanraking, in de vorm van een massage bijvoorbeeld, spreekt het zelfhelend vermogen van je lichaam aan. Er kan bijvoorbeeld energie gaan stromen op plekken, waar het voorheen vastzat. Je kunt ook sneller herstellen van bijvoorbeeld een verkoudheid.

In je lijf

Aanraking brengt je in je lijf. Helemaal als je er Tantrisch mee omgaat. Dat wil zeggen, als je de aanraking met volle aandacht ervaart en erbij aanwezig bent en je mee kunt gaan op de flow van de aanraking, zonder verwachting, zonder doel.

Verbinding

Verbinding

Als je een partner ontmoet in aandachtige aanraking, ontstaat er als vanzelf verbinding tussen jullie. Zelfs al ben je volkomen vreemden voor elkaar, bijna ongemerkt gaat er energie stromen en ontstaat er connectie. Je komt dan dichtbij elkaar op een manier die je in een gesprek veel moeilijker bereikt.

Vertrouwen

Aanraking voedt en versterkt je basis en balans op emotioneel niveau. Doordat het zo’n basale menselijke behoefte is, geeft aanraking je vertrouwen. Vertrouwen in je lichaam, zelfvertrouwen en daarmee ook vertrouwen in de wereld om je heen.

Geluksgevoel

Last but not least, fijne aanraking maakt je gelukkiger. Heb je wel eens gehoord van het knuffelhormoon? Door voedende aanraking maakt je lichaam oxytocine aan. Dit hormoon geeft je een blij en gelukkig gevoel.

Wat brengt aanraking jou?

Leuk natuurlijk, al die positieve effecten van aanraking. Maar wat is jouw beleving bij aanraking? Wat ervaar jij en wat doet aanraking met jou? Deel je het met me in een reactie hieronder?

Massage

Wil je deze effecten van aanraking ervaren in de vorm van een Tantramassage? Je bent van harte welkom voor onze Hartstreling Tantramasssage. Kom je voor het eerst, dan kun je zelfs gebruikmaken van onze kennismakingsaanbieding.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

gratis