5 tips voor omgaan met grenzen bij Tantra-massage

Tantra-massage kan best spannend zijn om aan te beginnen. Zeker als er lading ligt op aanraking, het lichaam, seksualiteit en intimiteit. En daar ligt voor veel mensen lading op.

Dat kan door trauma zijn, wat helaas toch best veel voorkomt. Het kan ook simpelweg zijn door hoe (on)bespreekbaar deze onderwerpen waren tijdens je vormende jaren. En, niet onbelangrijk, door hoe (on)bespreekbaar seksualiteit en aanraking is in je huidige leven en in de maatschappij.

Hoe je op dit moment staat in jouw seksualiteit, in jouw comfortabel of oncomfortabel zijn met je eigen lichaam, met aanraking, met intimiteit, heeft invloed op hoe je een Tantra-massage instapt.

Hoe een Tantra-massage “hoort”

Mensen zeggen nog wel eens dat het bij een Tantra-massage hoort om helemaal naakt te zijn en om overal aangeraakt te worden. Dat het anders geen Tantra-massage is. Soms zelfs dat ook de masseur (m/v) naakt moet zijn.

En ja, dat is hoe ik werk en deze elementen kunnen je ervaring verdiepen. Maar het is geen noodzaak. Verre van. Ik doe dat ook niet zomaar. Ik kijk altijd of iemand zich daar voldoende bij op het gemak voelt. Zo niet, dan pas ik mijn werkwijze aan.

Een massage ontvang je tenslotte, omdat je graag wil ontspannen, even bij jezelf wil komen, of een stap wil zetten in je ontwikkeling. Die ervaring komt niet, als jij of een ander over je grenzen heen banjert, “omdat het hoort”.

Wat past bij jou?

Er zijn verschillende vormen van Tantra-massage en hoewel ik ze niet allemaal ken, weet ik dat er massages zijn die je (deels) gekleed ontvangt of waarbij je niet op je hele lichaam wordt aangeraakt. Ook zijn er best wat masseurs die zelf gekleed blijven bij het geven van de massage. Het is daarin dus vooral zoeken naar die massage die het beste past bij jou.

Jouw grenzen

Daarbij helpt het om je bewust te zijn van je eigen grenzen. Dat is lang niet altijd of voor iedereen even makkelijk. Je grenzen zijn ook niet in elke situatie hetzelfde. Wat op het ene moment oké of zelfs fijn voelt, kan op een ander moment over de grens zijn.

Hoe kun je je nou je grenzen (leren) kennen of herkennen? Hoe kun je met je grenzen omgaan in een Tantra-sessie? Daarvoor geef ik in dit artikel 5 tips. Aan het eind ga ik ook in op wat je kunt doen, als je je grenzen niet goed voelt of niet goed kunt aangeven.

Bewust van grenzen

5 tips voor omgaan met grenzen

1. Is dit een grens?

Wanneer is iets nou een grens? Dat is om te beginnen belangrijk. Hoe je kunt merken of iets een grens is of niet.

Heb je wel eens een situatie meegemaakt, waarin je verstijfde of het liefst weg zou rennen? Als je dat voelt gebeuren in een massage, dan is er een grens geraakt of overschreden. Op zo’n moment trek je dus aan de bel.

Kun je je misschien ook situaties herinneren, waarin je je ongemakkelijk bij iets voelde? Dat je je niet helemaal comfortabel bij iets voelde zonder die sterke reactie van weg willen uit de situatie? Dat is een moment waarop je kunt groeien. Er is dan (nog) geen grens overschreden, maar je zit wel tegen de grenzen van je comfortzone aan te schuren.

Op zo’n moment kun je kiezen: Je kunt de masseur vragen te stoppen met wat hij of zij op dat moment doet. Of je kunt blijven waarnemen wat er in je gebeurt en groeien van deze ervaring.

Grenzen verleggen zorgt voor groei, grenzen overschrijden niet.

2. Doe het niet omdat het “hoort”

Maar hoe hoort het dan?
Eigenlijk kan ik het heel kort zeggen. Als een masseur aangeeft iets te zullen doen “omdat het hoort”, dan is het tijd om te gaan. “Omdat het hoort” mag nooit een argument zijn om iets te doen of iets van je te vragen.

Een deskundig masseur kan uitleggen waarom hij of zij bepaalde aanrakingen doet of je vraagt bepaalde oefeningen te doen. Een deskundig masseur kan die aanrakingen of oefeningen ook zo aanpassen dat ze wél binnen je grenzen passen en toch zoveel mogelijk het beoogde effect hebben.

Voel in het moment

3. Voel in het moment

De grens tussen binnen en buiten is makkelijk objectief vast te stellen. Je hebt een deur en een drempel. Aan de ene kant is binnen, aan de andere kant is buiten. Met het ervaren van persoonlijke grenzen is dat heel wat minder rechttoe rechtaan. Om die grenzen op te merken helpt het om steeds in het moment te voelen wat er in je lijf gebeurt.

Voel je een knoop in je buik, een spanning of ontspanning ergens? Merk je iets van schaamte of ongemak? Voel je opeens verdriet of angst? Neem het waar. Ben je je bijvoorbeeld aan het uitkleden, voel dan wat er gebeurt in je lijf, als je je bovenkleding uitdoet. Wat er in je lichaam gebeurt, als je je ondergoed uitdoet. En kijk dan of je erbij kunt blijven.

4. Een ja kan een nee worden

Als het goed is, worden in een voorgesprek voor een Tantra-massage grenzen besproken. Het kan best zijn dat je op dat moment niet het gevoel hebt dat je grenzen hebt voor die sessie. Soms worden er in een sessie echter onverwachte dingen geraakt.

Dat betekent dat iets wat vooraf oké leek op een bepaald moment toch niet oké is voor je. Het is belangrijk om dat aan te geven, zodat de masseur daar rekening mee kan houden. Een deskundig masseur zal dat ook doen en zal je de ruimte geven om grenzen aan te geven op het moment dat ze geraakt worden.

5. Een nee kan geen ja worden

Kan het niet ook andersom? Dat iets wat vooraf een grens was of leek, later in de sessie alsnog oké voelt? Theoretisch gesproken kan dat. Je bent een mens en je bent niet elk moment hetzelfde. Je verandert, je groeit, je ontwikkelt je.

Waarom kan dan in een Tantra-massage een nee geen ja worden? In de loop van een sessie ga je meer open staan, word je ontvankelijker. Daardoor kan iets wat eerder een grens was, opeens toch fijn lijken. Je bewuste geest is daar dan echter niet altijd klaar voor.

Een nee kan geen ja worden

Zou een masseur een nee een ja laten worden, dan kan het zijn dat je die ervaring niet goed kunt integreren en dat je achteraf toch het gevoel hebt dat er een grens is overschreden. Daarom is het belangrijk om de grenzen aan te houden die in het begin gesteld zijn.

Wat als je je grenzen niet goed voelt?

Als je weet dat je je grenzen niet goed kunt voelen en aangeven, dan ben je al een stuk op weg. Je kunt er dan rekening mee houden. Als je niet zeker weet of je je grenzen kunt voelen, kun je dat voor jezelf gaan ontdekken.

Zeker voor mensen met trauma is het vaak moeilijk om hun grenzen te voelen of aan te geven. Wat kun je dan doen, als je toch graag een Tantra-massage wil ontvangen? Dat lees je hieronder.

Tantra-massage is geen therapie

Aanraking kan enorm helpen bij meer in je lijf komen en meer voelen. Dat is tegelijkertijd ook het risico, als er sprake is van trauma. Als je meer gaat voelen, kunnen er ook pijnlijke ervaringen geraakt worden die zonder gespecialiseerde hulp niet goed hun weg kunnen vinden.

Bekijk dus eerst eerlijk voor jezelf of Tantra-massage voor jou op dit moment de juiste keuze is of dat je misschien beter eerst naar een traumatherapeut kunt gaan.

Hulp bij het kiezen

Kies je voor Tantra-massage, kijk dan of je iemand in je directe omgeving kunt vragen om je te helpen om een geschikte masseur (m/v) te kiezen. Bij voorkeur iemand die zelf wel makkelijker grenzen aangeeft, zodat hij of zij echt kan adviseren op het moment dat het over grenzen en grijze gebieden gaat.

Dat kan een therapeut zijn, die je bezoekt, of een vertrouwde vriend of vriendin. Het mooiste is natuurlijk, als zij iemand uit eigen ervaring kunnen aanbevelen.

Hulp bij het kiezen

Stel vooraf vragen

Stel voordat je een afspraak maakt vragen over hoe iemand een massage geeft en hoe iemand omgaat met grenzen. Vraag expliciet hoe iemand handelt, wanneer je in de massage iets toch zou willen, wat je eerder als grens had aangegeven. Heel belangrijk is ook om aan te geven dat het moeilijk voor je is om je grenzen te voelen en aan te geven.

Ja’s en nee’s

Houd tijdens de sessie als richtlijn aan wat ik hierboven schreef over ja’s en nee’s en over hoe het hoort. “Hoe het hoort” bestaat niet en een nee weegt altijd zwaarder dan een ja.

Grenzen en groei

Tantra en grenzen, het is niet het lichtste onderwerp. Juist door te leren balanceren op de grenzen die je voelt in je lichaam, kun je je ervaringen uitbreiden en kun je groeien als mens. Groeien in bewustzijn, groeien in overgave en groeien in levensgeluk.

Zou je graag de stap maken naar Tantra-massage, maar vind je het nog een beetje spannend? Kijk dan eens of het Tantra Transformatie Programma bij je past. Daarin is alle ruimte om aan te sluiten op waar jij staat in je leven en je ontwikkeling. We kunnen daarbij de aanraking rustig opbouwen, terwijl ik je steeds help je grenzen bewust te voelen en te volgen.

Heb je vragen of wil je iets delen over je eigen ervaringen? Zet ze in het reactieveld hieronder. Vind je het waardevol dat ook anderen dit artikel lezen? Deel het in je netwerk met behulp van onderstaande knoppen.

Liefs,
Esther

Deel deze pagina op:

4 gedachten over “5 tips voor omgaan met grenzen bij Tantra-massage”

Reacties zijn gesloten.

gratis