5 tips om je levensenergie in een Tantramassage meer te laten stromen

Levensenergie, het is iets wat we allemaal in ons hebben. Hoe meer je levensenergie kan stromen, hoe meer alles vanzelf lijkt te gaan. Hoe meer je je verbonden voelt met de mensen en de wereld om je heen. Met het universum. Met het leven zelf.

Dat is een van de vruchten die Tantramassage brengt. Stromende levensenergie, meer verbinding met jezelf, meer verbinding met alles om je heen.

Uiteraard speelt degene die de sessie begeleidt daarin een belangrijke rol. Hij of zijn kan je meenemen in meditatie en massage en kan je helpen de energie meer te laten stromen. Daarnaast heb je ook als ontvanger invloed op hoe sterk je energie kan gaan stromen. Afhankelijk van hoe je met bepaalde aspecten omgaat, kun je de energiestroom bevorderen of juist belemmeren.

Als je naar een Tantramassage gaat, wil je vast de energiestroom niet bewust belemmeren. Daarom geef ik je hieronder tips en handvatten, die je helpen om het stromen van je eigen energie in een massage te bevorderen.

De pijlers van energie

Ik begin met de drie belangrijkste energiepijlers van ons lichaam: beweging, ademhaling, geluid. Ons lichaam bevat de capaciteit tot het ervaren van en ruimte geven aan enorme hoeveelheden energie. Sterker nog, ons lichaam ís energie. Deze drie elementen spelen daarin een cruciale rol. Dat werkt zo:

1. Beweging

Het is de natuur van ons lichaam om voortdurend te bewegen, al is het maar met heel subtiele bewegingen van onze ruggengraat. Wij als westerse mens zijn dat niet meer gewend. Bewegen is voor ons ongewoon geworden.

Dat is ontzettend jammer, want met die onbeweeglijkheid zetten we onszelf als het ware op slot. Denk aan de uitdrukkingen ‘stokstijf’ of ‘doodstil’. Kun je je voorstellen dat de energie niet kan stromen, als je zo stil ligt bij een massage?

Toch doen veel mensen dat. Ik heb dat zelf ook heel lang gedaan. Het is een soort cultuurgewoonte geworden. Veel mensen zijn dan wel helemaal ontspannen, dat gelukkig wel. Maar de energie gaat daar niet van stromen.

Door ontspannen te gaan bewegen, ook als je een massage ontvangt, kan je energie weer in beweging komen. Je komt met beweging ook meer in je lijf. Dat betekent dat je lichaam, je bewustzijn en je energie meer geïntegreerd worden. Dat verdiept en versterkt je ervaring en behalve dat je energie meer gaat stromen, zul je ook meer ervaren van die stromende energie.

5 tips om je levensenergie in een Tantramassage meer te laten stromen

2. Ademhaling

Heb je wel eens gemerkt dat je je adem inhield? Meestal merk je dat pas op het moment dat je weer gaat ademhalen. Na dat schrikmoment in die film bijvoorbeeld.

Dat inhouden van je adem gaat meestal gepaard met je lichaam onbeweeglijk stil houden. Dat was ongetwijfeld een heel nuttige reflex in het oerwoud, maar in ons huidige leven doen we dit meestal veel vaker dan goed voor ons is.

Door tijdens een massage te focussen op een rustige, ontspannen, diepe ademhaling, kan je energie blijven stromen. Blijf je die ontspannen ademhaling volhouden gedurende de massage, dan kan je energie steeds sterker door je hele lichaam gaan stromen. Met je ademhaling geef je je energie letterlijk de ruimte.

5 tips om je levensenergie in een Tantramassage meer te laten stromen

3. Geluid

Net als beweging hebben we het onszelf heel erg afgewend om geluid te maken. Van jongs af aan wordt ons geleerd om stil te zijn, om jezelf niet te laten horen, om maar vooral niet te aanwezig te zijn. En dus durven we niet meer.

We durven geen geluid te maken, want dan worden we gehoord, dan zijn we echt aanwezig en worden we gezien. Zelfs met de meest intense ervaringen houden we ons stil. Zonde is dat, want geluid is een van de belangrijkste vormen van expressie die ons lichaam rijk is.

Hoe meer we onszelf durven uit te drukken, onze ervaring expressie te geven, hoe meer we kunnen ervaren. Zodra we stem geven aan onze innerlijke beleving, gaat onze energie weer stromen. Niet als we gaan praten, maar als we geluid gaan maken met onze keel. ‘Hmmm’ bijvoorbeeld, als we iets lekker of fijn vinden. Probeer het maar eens uit.

Laat je energie stromen

Behalve deze drie pijlers van energie spelen nog twee andere elementen een belangrijke rol. Met alle ervaringen die je hebt tijdens een massage, kan het soms best een uitdaging zijn om je daar niet door te laten leiden. Behalve wat ik je hierboven al heb meegegeven, helpen ook de volgende twee aspecten daarbij.

4. Aandacht

Heb je wel eens gemerkt dat je iets heel fijn of juist heel vervelend vond en dat daar al je aandacht heen ging? Dat je het vervelende liefst weg wilde drukken of het fijne gevoel vasthouden? Het gaat bijna vanzelf dit, maar je zet daarmee je energie vast op die plek in plaats van dat je energie kan (blijven) stromen.

Hoe kun je dan je aandacht zo gebruiken dat je energie kan stromen? Dat je niet blijft hangen op één plek? Daarvoor helpt het om met open aandacht jezelf waar te nemen. Met open aandacht bij je hele lichaam te zijn. Zo omvat je als het ware je hele lichaam met je bewustzijn en kun je nu hier, dan daar een gewaarwording hebben.

Merk je dat je blijft hangen in een lichaamssensatie die je gewaarwordt? Open dan weer rustig je aandacht naar je hele lichaam. Even focussen op een rustige ontspannen ademhaling kan je daarbij helpen.

Where attention goes, energy flows

5. Overgave

Overgave heeft veel te maken met het kunnen laten zijn van wat er is en het loslaten van verwachtingen die je hebt. Is het erg dan, om verwachtingen te hebben? Dat niet direct, je hebt eigenlijk altijd wel verwachtingen. Ons brein zit zo in elkaar dat we alles in ons leven categoriseren en relateren aan de hand van wat we kennen. Zo ontstaan verwachtingen.

Waar verwachtingen ons gaan belemmeren, is als we ons eraan gaan vasthouden. Als we niet meer open een ervaring in gaan, maar verwachten dat het zus of zo zal zijn. We zijn dan niet aanwezig in wat er werkelijk is in het hier en nu, maar zijn bezig met hoe het voor ons zou moeten zijn. Waar je aangeraakt wil worden bijvoorbeeld.

Door daarmee bezig te zijn, ervaar je niet wat er werkelijk is en zet je je energie vast. Je energie kan weer gaan stromen, als je je verwachting kunt erkennen en je vervolgens toch kunt overgeven aan wat er werkelijk gebeurt. Als je met je aandacht aanwezig kunt zijn bij waar je wordt aangeraakt bijvoorbeeld en dat werkelijk kunt ervaren.

5 tips om je levensenergie in een Tantramassage meer te laten stromen

Energie in Tantramassages

Moet je dit allemaal zelf doen dan, in een massage? Uiteindelijk ben jij de enige die dit kan, maar… een goede Tantramasseur neemt je hierin mee en begeleidt en ondersteunt je op de punten waar het voor jou moeilijk wordt.
Als iemand bijvoorbeeld opeens de adem inhoudt tijdens een massage, meestal omdat er dan van binnen iets geraakt wordt, help ik om weer terug te gaan naar een rustige ontspannen ademhaling.

Met adem wordt nog best veel gedaan in Tantramassages. Beweging is een ander verhaal. Veel masseurs willen dat je stil ligt tijdens een massage. Behalve bij Kum Nye massage, waar de beweging op een andere manier wordt ingebracht, betekent dat dat je in elk geval één van de meest essentiële bronnen van energie stillegt. Zonde!

Energie in Hartstrelingmassages

Hoe gaan we daar in Hartstrelingmassages dan mee om? Daarin bouwen we in de verschillende sessies stap voor stap op zodat je steeds meer van de genoemde elementen kunt toepassen en er steeds meer energie kan gaan stromen. Voor wie bewegen en geluid maken vanzelf komt, is er vanaf het begin de ruimte en uitnodiging om dat er te laten zijn. Zo kan er soms zelfs met een korte massage al veel gaan stromen.

Wil je ook meer energie voelen stromen in jezelf? Maak een afspraak voor de heerlijke Tantramassagesessie Energetic Flow.

Wil je investeren in je eigen ontwikkeling en tegelijk genieten van heerlijke Tantramassages? Kijk dan eens bij ons Tantra Transformatie Programma, waar groeien en genieten hand in hand gaan.

Liefs,
Esther

Tantrische massage
Deel deze pagina op:

gratis